Egy hűvös őszi estén kevés dolog tudja úgy átmelegíteni a lelket, mint egy frissen sült, illatos sütemény. Az almás morzsasüti egyszerre klasszikus kedvenc, és egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető desszert. Lehet nem imádni? Ráadásul nemcsak az ízlelőbimbóidat örvendezteti meg, hanem a bőrödet is. A sütőben karamellizálódó fahéjas almaillat pedig garantáltan meghódítja a családot, de még a szomszédokat is.

Forrás: Shutterstock
Almás morzsasüti recept egy kis csavarral
Az almás morzsasüti lelke természetesen maga a gyümölcs. A keményebb húsú, enyhén savanykás fajták a legjobbak, mert sütés közben is megtartják az alakjukat. A Granny Smith vagy a Jonagold például tökéletes választás, hiszen nem esnek szét, és szuperül kiegészítik az édes, vajas morzsát. Az igazán jó morzsasüti azonban nem elsősorban az almán múlik, hiszen a textúrák játékával ejti rabul a szíveket. A puha, szaftos alma mellé kell a roppanós réteg, hogy minden falat külön élmény lehessen. A tésztába csempészett zabpehely és dió például csodákat tesz egy régebbi recepttel is.

Forrás: Shutterstock
Fahéjas, almás morzsasüti recept
Hozzávalók:
- 4 nagy alma, meghámozva és kockára vágva
- 1 és fél teáskanál őrölt fahéj
- 50 g vaj
- 250 g porcukor
- 200 g liszt
- 50 g zabpehely
- 50 g darált dió
- 1,5 evőkanál barna cukor
- vanília fagylalt (a tálaláshoz)
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Tedd egy sütőtálba a felkockázott almát, szórd meg a fahéj felével és tegyél rá pár darabka vajat. A lisztet, a porcukrot és a maradék vajat dolgozd össze az ujjaiddal, amíg finom, morzsás állagot kapsz, majd add hozzá a zabpelyhet és a diót. Ezután a keveréket egyenletesen oszlasd el az almán, a tetejét szórd meg barna cukorral, és 40-45 percre tedd be a sütőbe, amíg a teteje aranybarna lesz. Tálald még forrón, tetején egy gombóc vanília fagylalttal. Óvatosan fogyaszd! Egy nagy bögre forró tea mellé tökéletes társ egy őszi estén.
Az alma jótékony hatásai a bőrre
Az alma igazi szépségfegyver, hiszen tele van C-vitaminnal, amely serkenti a kollagéntermelést, hozzájárulva a bőr feszességéhez, így természetes ránctalanítóként is funkcionál. Antioxidáns tartalmával, amely elsősorban a héjában található, védi a bőrt a szabadgyökök ellen, lassítva az öregedési folyamatokat.
A gyors almás morzsasüti tehát nemcsak egy szimpla desszert, hanem egy titkos szépségtrükk is. Kényeztet, táplál és közben egyszerre gondoskodik a lelkedről és a bőrödről. Kell ennél jobb multitasking a konyhában?


