A sós bejgli újragondolva: krémes, fűszeres és kolbászos


Ha azt hitted, hogy a bejgli csak édes lehet, akkor készülj, mert ez a recept tuti meg fog lepni. A kolbászos bejgli egyszerre házias, pikáns és meglepően finom – pedig ritkán szerepel az ünnepi asztalon. Ráadásul gyorsabban elkészül, mint gondolnád, és garantáltan lesz olyan, aki rögtön elkéri a receptet. Ez az a fajta sós sütemény, ami egyetlen karácsonyi asztalon sem okoz csalódást.

Bármennyire is furcsa, ennél az ételnél nem is a tészta a lényeg, hanem a kolbászkrém elkészítése. Először hámozd le a kolbász héját. Ha nem jön le, ne idegeskedj, van egy jó trükk: áztasd hideg vízbe 10–15 percre. Ha megvagy a héj lehúzásával, daráld le a kolbászt. Ettől lesz krémes a töltelék, és könnyen rá tudod majd kenni a tésztára. Keverj bele egy kevés dijoni mustárt és egy csipet tormát – ezektől lesz igazán pikáns. Reszelj hozzá egy marék cheddart vagy füstölt sajtot is, mert ettől még krémesebb lesz. Egy kevés füstölt spanyol paprika (pimentón) pedig olyan grillezett, füstös ízt ad neki, amit nagyon sokan szeretnek.
Fontos, hogy a tészta és a töltelék is hideg legyen, mert így sokkal könnyebben tudod feltekerni, és nem fog szétrepedni sütés közben. A tetejét először kend le tojássárgájával, majd amikor megszáradt, még egyszer kend át tojásfehérjével. Ettől lesz szép fényes és aranybarna a bejgli.
A tésztához:
A töltelékhez és a kenéshez:
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pihenni legalább 1 órára.
2. Közben a töltelékhez a kolbászt rövid időre tartsuk forró víz alá, majd húzzuk le a héját. Ezután daráljuk le, és dolgozzuk össze a puha vajjal. (A vaj mennyisége a kolbász zsírtartalmától függ – annyit adjunk hozzá, hogy kenhető, krémes állagot kapjunk.)
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki néhány milliméter vékony téglalappá (kb. 35 × 25 cm méretűre), és a széleket üresen hagyva kenjük el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldal felől indulva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tojást válasszuk szét. Először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával, majd tegyük hűvös helyre, amíg rászárad. Ezután kenjük át a tojásfehérjével is, és hagyjuk további kb. 30 percet pihenni. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy egészen a tekercsek aljáig leérjen.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és 40–45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek, a bejgliket felszeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés + 40–45 perc sütés
Tipp: A tölteléket ízesíthetjük egy kevés kakukkfűvel vagy zsályával is.
A bejgli ma már jóval több, mint a régi diós és mákos klasszikus: léteznek mindenmentes, retró, sós és modern változatok is. A kolbászos bejgli ezek között az egyik legizgalmasabb, mert egyszerre hozza a házias ízeket és a mai konyhai trendeket. Ha valaki egyszer kipróbálja, könnyen lehet, hogy onnantól állandó szereplője lesz a karácsonyi menünek. De egy dolog minden verzióban közös: a tökéletes bejglitészta elkészítése.
Viszont ha valaki a klasszikusnak számító mákos bejgli helyett ragaszkodik a kolbászos alapanyaghoz, de mégis valami mást próbálna ki, akkor sincs oka elkeseredni, mert rengeteg más kolbászos receptet talál a neten.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.