Édes–sós csoda az asztalon: így készül a gesztenyés pulykamellrolád sárgabarackos raguval


Volt idő, amikor a gesztenye igazi alapélelmiszernek számított vidéken, és nemcsak az édességeket, hanem a húsos fogásokat is gazdagította. Ma már inkább különlegességként tekintünk rá, főleg ha olyan elegáns étel készül belőle, mint ez a töltött pulykamellrolád. A krémes gesztenye, a könnyű pulykahús és a frissítő sárgabarackos ragu együtt igazi karácsonyi hangulatot varázsol.

A gesztenye régen a magyar vidéki konyha egyik alapja volt, nemcsak az édességekben, hanem a húsételekben is komoly szerepet kapott – nem véletlenül lett a karácsonyi töltelékek egyik kedvence. Ebben a gesztenyével töltött pulykamellroládban is pont ez a krémes, enyhén édeskés íz adja meg azt az ünnepi hangulatot, amitől az egész fogás különleges lesz. A könnyű, zsírszegény pulykamell és a gesztenye íze jól harmonizál, így ez az étel egyszerre mutatós, könnyű és egészségtudatos. Ha szeretnél egy olyan főételt, ami látványos, mégis gyorsan összeáll, ezzel biztos nem lősz mellé.
A pulykamellet vágjuk 2–3 szeletre. A szeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk meg. A darált húst keverjük össze a nagyobb darabokra vágott gesztenyével és a finomra aprított vöröshagymával, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és majoránnával.
A masszát kenjük rá a hússzeletekre, majd csavarjuk fel. Nagy alufólialapokat kenjünk meg zsírral, és egyesével csomagoljuk be a roládokat. Tegyük egy tepsibe, öntsünk alá fél liter vizet, és 160 fokon süssük körülbelül másfél órán át. Ha kész, pihentessük negyed órát, végül vágjuk vastagabb karikákra. Pikáns gyümölcsraguval és petrezselymes rizzsel kínáljuk.
Elkészítési idő: 115 perc
1 adag: 540 kcal
A sárgabarackos ragu az édeskés-savanykás ízével tökéletesen ellenpontozza a pulyka és a gesztenye lágyabb karakterét. Érdemes az aszalt barackot előre beáztatni, mert így sokkal szaftosabb és kellemesebb állagú lesz a raguban. A méz, a bor és a balzsamecet együtt hoznak létre egy olyan pikáns kis csavart, amely remekül feldobja a főételt, és frissítő kísérőt ad mellé. Ez a ragu pont azt a könnyedséget és élénk ízt viszi bele az ételbe, amitől a gesztenyés pulykamellrolád még jobban érvényesül.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a mézet. Dobjuk bele a félbevágott aszalt barackot, locsoljuk meg a balzsamecettel és a borral, majd rotyogtassuk pár percig, és finoman sózzuk meg. Ha már majdnem kész, adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, és dinszteljük együtt addig, míg a hagymadarabok üvegesre nem párolódnak.
Elkészítési idő: 20 perc
1 adag: 190 kcal
A töltött húsoknak egyszerűen megvan a varázsuk: laktatóak, mutatósak, és mindig kicsit ünnepibb hangulatot teremtenek az asztalnál. Legyen szó baconos csirkemájjal töltött sertéskarajról vagy bármilyen más klasszikusról, a lényeg a jó, szaftos töltelék. Sok régi recept állott kenyeret javasol, de ez könnyen nyálkás, vizes állagot adhat, szóval már nem ez a legjobb megoldás. A pulykahús viszont szuper alapanyag: könnyű, fehérjében gazdag, és nagyon jól bírja a töltelékeket. A töltött pulykamellrolád is ezt bizonyítja — elegáns, finom, és mégsem bonyolult elkészíteni. Pont az a fajta étel, amitől egy ünnepi menü igazán összeáll. És legyünk őszinték: egy finom ünnepi fogás ital nélkül mit sem ér. Senki nem fog megsértődni, ha a házigazda a vacsora előtt tölt egy pohár pezsgőt – az mindig jól esik, és még az étvágyat is meghozza.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.