Schumacher már nem lesz ugyanaz, aki volt

Forrás: AFP/Ferenc Isza -
síbaleset Forma-1 Michael Schumacher mesterséges kóma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan nap, hogy ne látnának különböző hírek napvilágot a december 29-én síbalesetet szenvedett Michael Schumacherről. Ezek leginkább azzal foglalkoznak, hogy vajon felébresztik-e a világklasszis sportolót a kómából vagy sem. A Daily Mail Michael Schumacherről készített szerdai riportjában annak a lehetőségét is felvetette, hogy a német legenda talán sosem ébred fel a kómából. 

A lap értesülései szerint német hírügynökségek megkerestek kifejezetten agysérülésekre szakosodott specialistákat, ám nem éppen szívderítő választ kaptak. Andreas Zieger idegsebész például azt nyilatkozta, súlyos oka lehet, hogy nem merik felébreszteni Schumachert: „Komplikációk adódhattak. A kóma elviekben egy életen át fenntartható, mivel nem károsítja az agyat.”

Forrás: AFP/Ferenc Isza


A lapnak nyilatkozó szakemberek egy része szerint azonban az orvosi protokollban az a megszokott, hogy a beteget egy, maximum két héten belül felébresztik a mesterséges kómából.

Peter Vajkoczy, a berlini Charité kórház vezető idegsebésze azonban cáfolja ezt a protokollt. "A páciensek akár 3-4 hétig is kómában tarthatók" - nyilatkozta az N24 hírcsatornának. Úgy véli, abból, hogy Michael Schumachert még mindig mesterséges kómában tartják, még nem lehet következtetéseket levonni, de egy jele lehet annak, hogy a Forma-1-es legenda a síbaleset következtében komoly traumát szenvedett el és még mindig nagy a nyomás az agyában. "Amíg ezt a nyomást nem tudják lejjebb vinni, az orvosok nem fogják felébreszteni" - magyarázta.

"Ha Michael Schumacher felébred, már nem Michael Schumacher lesz" - jelentette ki Richard Greenwood, a londoni University College agyspecialistája a The Timesnak adott nyilatkozatában. "Egy ilyen sérülés után a pácienseknek meg kell küzdeniük a korlátaikkal és a ténnyel, hogy már nem azok, akik egyszer voltak" - tette hozzá.

Orvosok tesztelik Schumacher agyáthttp://www.life.hu/gyogyulj/20140114-michael-schumacher-forma-1-es-versenyzo-agyat-tesztelik-az-orvosok-mennyire-karosodott.htmlKiderült, mi áll Schumacher végrendeletébenhttp://www.life.hu/legykepben/20140115-michael-schumacher-forma-1-pilotanak-ez-all-a-vegrendeleteben.html8 kérdés Schumacherről - és a válaszokhttp://www.life.hu/gyogyulj/20140109-michael-schumacher-egykori-forma-1-es-pilota-allapotarol-8-kerdes-es-valasz.htmlNem a tempó okozta Schumacher balesetéthttp://www.life.hu/legykepben/20140108-michael-schumacher-volt-forma-1-pilota-lassan-haladt-sibalesetekor-a-fejkameras-felvetelek-szerint.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.