Sztáros bukta - A hírnevüknél csak a bukásuk hatalmasabb

bukás Elizabeth Taylor Madonna Naomi Cambell Spice Girl botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elbukni sosem kellemes, de ha tanulunk belőle, erősebben jövünk ki a gödörből, mint valaha. Így vannak ezzel a világ legnagyobb sztárjai is, akik talán összeomlanak egy tragikusan sikerült premierhétvége, egy toplista legalján debütáló sláger vagy egy senkit sem érdeklő könyv után. Ám áttekintve a popkultúra emlékezetes bukásait tisztán láthatjuk: még a legrémesebb bukás sem jelenti a pálya végét, mi több: újabb löketet adhat a művész karrierjének.

Elizabeth Taylor, a "nem kérjük" Kleopátra

Elizabeth Taylor neve évtizedeken át garanciát jelentett a kasszasikerre: az egész világ a fekete démon lábai előtt hevert, és a világ leggyönyörűbb asszonyaként emlegették a korabeli magazinok. Nem volt hát meglepetés, hogy a producerek őt választották ki Kleopátra szerepére - ezzel pedig tető alá hozták minden idők egyik legnagyobb filmes befektetését. Senki sem sejtette, hogy a mozi, amelyet ráadásul elképesztő bulvárhadjárat övezett - lévén Taylor ekkor kezdett betegeskedni, a Richard Burtonnel folytatott viharos szerelem is friss és izgalmas volt a sajtónak - a filmtörténelem egyik legtragikusabb bukásának könyvelnek majd el. A II. világháború még mindig szinte a levegőben lógott, az emberek pedig valahogy nem voltak kíváncsiak egy Givenchy-ben tündöklő Kleopátrára. Érdekesség, hogy a film mára - hála Taylor ikonikus státuszának - többet hozott az alkotók konyhájára, mint bármelyik Gyűrűk ura-film. Ez pedig azt jelenti, hogy a világ legnagyobb bukása idővel a világ egyik legnagyobb sikere is lehet... csupán fél évszázadot kell várni rá.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Spice Girls Forever? - Fűszeres csajok, soványka bevételek

Manapság a "barátság soha nem ér véget" elve Spice Girlséknél évente 1-2 hipermarket-reklámra vagy jótékonysági estre korlátozódik, pedig a kilencvenes években néhány héten át ők voltak minden kislány álombarátnői. A vadóc Mel B, a kislányos Emma, a sportkirálynő Mel C, az exhibicionista Geri és az elegancia megtestesítője, Victoria Nagy-Britannia nemzeti kincsévé váltak, és mára túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ők voltak az évtized rágógumipop-kultúrájának Sex Pistolsa. Lányok és fiúk millióinak változtatták meg az öltözködését gigantikus patacipőket adva ruhatárukhoz, és lépten-nyomon azt hirdették: "Girl Power!", azaz csajhatalom. A csajszik játékbabái a karácsonyi szezon legnépszerűbb termékei voltak, és a nyalókáktól kezdve a kólásüvegekig mindenütt ott vigyorogtak. Nem csoda, hogy amikor Geri Halliwell levélben közölte a rajongókkal és a sajtóval: elhagyja a Spice Girlst, még a magyarországi híradó is vezető hírként számolt be róla. A négy lány képtelen volt az érvényesülésre a "Ginger Spice" jelenség nélkül. A négy maradék fűszerlány utolsó megjelent studóalbuma - amely ironikus módon a Forever, azaz örökké címet viseli - 200 000 példányban fogyott el, szemben a dögös ötös első lemezével, amely ma már nyolcmillió felé menetel. Ma, amikor már a Girl Power nem ciki divat, hanem menő nosztalgia, a csajok ismét milliókat kaszálhatnak visszatérő koncertjeikkel, a Westenden pedig idén mutatják be az öt lány sztorijára épülő musicalt a Spice Girls zenéjével, Viva Forever címen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tipp! A nőket is szerette a gyönyörű színésznő? Kattints a galériáért!



Justin Bieber, a magazin-eladások mumusa

Ma Justin Bieber az, aki hasonlóképpen sokkolja a fiatal közönséget. Néhány igazán szupportív anyuka kivételével nincs 14 év feletti, aki felhangosítaná a rádiót, ha a "Baby baby baby oh" megy a rádióban. Ennek ellenére a tejfelesszájú kissrác sikert sikerre halmoz: koncertjei világszerte telt házzal mennek, és 11 milló Twitter-követője minden nap feltétlen szeretetéről biztosítja őt. Ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a világ egyik legnevesebb divat- és életmódmagazinja, a legendás Vanity Fair ne bukjon bele abba, hogy egy 17 éves srácot tesz címlapra, rúzscsókokkal borítva. Valószínűleg az sem segített sokat, hogy Bieber a legnagyobb jóindulattal is legfeljebb 12-nek néz ki. A kiábrándító 246 000 eladott példány mintegy fele annak, amelyet a Meryl Streep vagy Lady GaGa képével tarkított címlap produkált. Ezzel együtt dalai első helyen debütálnak a sláger- és letöltési listákon. Tegye fel a kezét, aki titokban Justin Bieber dalokat töltöget le...

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Christina Aguilera és a harmadik éve tartó átok

Christina Aguilera mára már semmiképpen sem nevezhető a popkultúra "múló kis szeszélyének", hiszen lassan húsz éve állja a sarat Britney mellett. Bár a csillaga ezekben a pillanatokban nem ragyog olyan fényesen, mint néhány évvel ezelőtt, bizonyos, hogy hallunk még róla. A mélyrepülés X-tina karrierjében akkor kezdődött, amikor Lady GaGa hatalomátvétele után úgy érezte: neki mindenáron meg kell mutatnia, hogy ő is tud éppen olyan felháborítóan sokkolni, mint őlédisége. Az "I'm Not Myself Tonight" című dal videoklipjében lakk- és bőrszerelésekben, harsány sminkkel villantotta ki vékonykára fogyasztott combocskáit, és az elsöprő siker reményében meg is hirdette a világ körüli turnét 2010 nyarára. A dal azonban - és ezzel együtt a Bionic album is - csúfosan megbukott. A tervezett turné jegyeinek még porosodni sem volt idejük... a koncertszervező cég ugyanis hamar lefújta a bulit, Aguilera egyéb elkötelezettségeire hivatkozva. Az énekesnő ugyanis filmmusicalt készít az élő legenda, Cher közreműködésével. Ezek után szinte világméretű összeesküvésnek tűnhet, hogy közös, Burlesque című mozijuk is leszerepelt a mozipénztáraknál. Christina manapság valószínűleg a családi konyha sztárja: felkapott magára pár kilót, és több időt tölthet végre a kisfiával, Maxszel.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tipp! Óriásira dagadt terhessége alatt a szexi énekesnő! Kattints a galériáért!



Madonna és Naomi Campbell a könyvesboltokban "SEX"-szel

Zárásként egy újabb biztató példa arra, hogy ami valaha bukást jelentett, az ma már igazi érték is lehet. Olyan ez, mint a nagyi válltöméses blúzai, amelyek pár éve még cikik voltak, ma már könyörögnél értük. Így vannak ezzel azok a gyűjtők is, akik manapság különféle vintage webáruházakban próbálják beszerezni Madonna 1992-es SEX című könyvét. Ezek voltak azok az esztendők, amikor Ciccone kisasszony kiharcolta magának, hogy azok is halljanak róla, akik tíz éven át kategorikusan kiutasították az életükből a Madonna-jelenséget: betépve jelent meg a legnagyobb amerikai talkshow-kban, a bugyiját nemes egyszerűséggel David Letterman kezébe csúsztatta egy interjú során, és egyik nap még aranyfoga és Shirley Temple fürtjei voltak, egy másikon már fekete, rövidhajú cyber-robot volt, majd egyszeriben Bridget Bardot-t megidéző dívaként pillogott. Erre pedig vevők voltak a rajongók, a gyűlölködők és a bulvársajtó is. A könyvre azonban - amely mára a világ legsikeresebb "dohányzóasztal-könyve" lett - valahogy nem akaródzott pénzt kiadni. A megvásárolt példányok hamar a használt könyveket árusító boltok termékei közé kerültek, és a világ egyes országaiban - például Japánban - leárazás után is tucatjaival kerültek vissza a bontatlan könyvek a raktárakba. Madonna persze - ahogy tőle megszokhattuk - megelőzte a korát: a Naomi Campbell-lel, Vanilla Ice-szal és Isabella Rossellinivel pózoló és erotikus játékokban önmagát "Ditta, a szerető"-ként bemutató énekesnő képeit ma már bármelyik menő divatmagazin vagy kortárs fotóművészeti kiállítás szívesen látja vendégül.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.