"Megvan a tettes" - ez a mondat olvasható Bándy Kata, a meggyilkolt pécsi rendőrségi pszichológus egyik hozzátartozójának, Bándy Editnek az oldalán. Információk szerint a hölgy Kata édesanyja. A bejegyzés kb. 22.45 után került ki az oldalra, azóta rengetegen osztották meg. A lány egyik emlékoldalán is terjedni kezdett a hír, ahol az is elhangzott, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ad tájékoztatást az ügyről. Az MTI magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásból úgy tudja, több embert is elfogott a rendőrség. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Az eltűntként keresett rendőrségi pszichológus, Bándy Kata holttestét találták meg szerdán Pécsen, az áldozatot azonosította a rendőrség. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség internetes honlapján azt közölte, hogy az első adatok szerint a nőt megölték, a körülményeket vizsgálják. A nyomozást külön nyomozócsoport végzi. A holttestre egy férfi bukkant rá Ledina városrészben, a Délibáb utcában, egy bokros területen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattints a képre a galériáért!

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrség több utcát lezárt, oda nem engedik be a sajtó képviselőit. A rendőrség kedden, lakossági felhívásában tette közzé Bándy Kata eltűnését. Ebben foglalkozás és munkahely nem szerepelt. Azt írták, hogy a 25 éves nő vasárnap hajnali két órakor egyedül, gyalog indult el egy sörözőtől, otthonába azonban nem érkezett meg.A rendőrségen dolgozó pszichológus eltűnéséről több pécsi internetes portál is beszámolt. Az édesapa, Bándy Pál azt mondta: a lánya és barátai szórakozóhelyen ünnepelték egy barátnőjük születésnapját. Az apa szombat este beszélt a lányával telefonon. A portálok abból, hogy Bándy Katát a Király utcában még rögzítették a térfigyelő kamerák, arra következtettek: a nőt mindössze néhány száz méter választotta el attól, hogy a lakásához érjen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Itt lakott Bándy Kata. Kattints a képre a galériáért!

A rendőrség egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel szerdán Hatala József országos rendőrfőkapitány annak, aki segít kézre keríteni a lány gyilkosát. A díj annak fizethető ki, aki olyan adattal rendelkezik, amelynek segítségével az elkövető azonosítható, valamint megalapozottá válik bűnösségének gyanúja. Hozzátették: a nyomravezetőnek vállalnia kell, hogy tanúként részt vesz az eljárásban, a védelméhez szükséges intézkedéseket a hatóság megteszi.

Az origo.hu információi szerint megfojthatták a fiatal lányt. Szakértők bevonásával vizsgálják, történt-e nemi erőszak. A közelben lakók azt nyilatkozták, látták, hogy a lány félig meztelen volt, amikor rátaláltak a bokros részen.

Az origo.hu-n olvasható, hogy a helyszínelés közben DNS-minták kinyerésére alkalmas anyagmaradványokat találtak a rendőrök. A nyomozók állítólag egyetlen tettest keresnek. Az információk szerint a 26 éves nő vélhetően vasárnap reggelre már halott volt, a gyilkosság hajnali négy és öt óra között történt. Elképzelhető, hogy az elkövető nem sokkal később vitte a helyszínre a holttestet, ahol megtalálták, de ezt még nem erősítette meg a rendőrség.

A nyomozás alapján valószínűsíthető, hogy Bándy Kata munkájának nincs köze a halálához. Ahogy arról a Nol.hu beszámolt, az ügyben szaktanácsadókként részt vevő, tapasztalt nyomozók feltételezik azonban azt is, hogy a rendőrségi pszichológus gyilkosa már attól a szórakozóhelytől követte a lányt, ahol az a múlt szombat estét töltötte, de az is elképzelhető, hogy egy úgynevezett "vadász" áldozata lett, aki a tetthely közelében várt rá. Rosszkor volt tehát rossz helyen - utóbbi esetben ugyanis bárki lehetett volna az áldozat.

A mobilhivásokat vizsgálják - Frissítve, július 14. 10:00

A helyszínen talált anyagdarabok mellett a mobilhívásokat is vizsgálja a rendőrség. A gyilkos Kata mobilját eldobta ugyan, ám ha az övére nem gondolt, akkor könnyen lehet, hogy az lesz a veszte. Ahogy azt a Blikk írja, ha a telefon be volt kapcsolva, akkor annak mozgását utólag is lekövethetik a szolgáltatónál. A helyszíntől légvonalban néhány száz méterre három mobilátjátszó is található. A lap úgy tudja, a nyomozók már elemzik az adótoronyra feljelentkező hívásokat.

Ismerhették egymást? - Frissítve, július 14. 11:56

Érdekes dologra világított rá dr. Végh József kriminálpszichológus a Bors megkeresésére. Véleménye szerint könnyen lehet, hogy Kata és a gyilkos nem voltak idegenek egymás számára. "Az eddigi beszámolók szerint sem segélykiáltást, sem sikolyokat nem hallottak a környékbeliek a bűntény éjszakáján. Felmerül a kérdés: ennyire megfélemlítette őt a gyilkosa? Lehet egyszerűbb is a megoldás: talán ismerték egymást" - mondta a lapnak dr. Végh József, aki még azt is feltételezi, hogy a tettes nem messziről érkezett, hanem a környék egy-két kilométeres körzetében lakhat.

Forró nyomon a rendőrség? - Frissítve: július 14. 14:50

Az mno.hu arról számolt be helyi forrásra hivatkozva, hogy a civilek is nyomozásba kezdtek, és egy lakcímkártyát is találtak a környéken. A hvg.hu pedig azt közölte, hogy a Pécsi Stop magát megnevezni nem kívánó, de a rendőrséghez közelálló forrása szerint a rendőrség által felajánlott, viszonylag alacsony - egymillió forintos - nyomravezetői díj arra utal: a rendőrök forró nyomra leltek. Az összeg ennél általában magasabb, ha semmilyen ötletük nincs arra vonatkozóan, hogy merre keressék a tettest, és általában akkor ilyen alacsony, ha már nagyon közel járnak a megoldáshoz.

"Néhány napon belül elfogjuk az elkövetőt vagy az elkövetőket" - Frissítve: július 15. 15:30

A belügyminiszter közlése szerint a rendőrök nyomon vannak Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban - tudtuk meg az MTI-től. A Hír TV-nek vasárnap nyilatkozó Pintér Sándor azt mondta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a tettest.

"A nyomozás vezetői jelentették a számomra, hogy olyan információk birtokába jutottak, amelyek remélhetőleg elvezetnek a tetteshez. Meggyőződésem, hogy néhány napon belül elfogjuk az elkövetőt vagy az elkövetőket" - idézte a belügyminiszter által a Hír TV-nek mondottakat a Magyar Nemzet internetes oldala. Az mno.hu portálon közölt anyag szerint fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak a rendőrök Pécsett a héten meggyilkolt rendőrségi pszichológus gyilkosa után kutatva, szombat este még a taxisokat is kipakoltatták. A rendőrségen hírzárlatot rendeltek el, így nem adnak semmilyen felvilágosítást a nyomozás állásáról.

A Hír TV beszámolója szerint a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehetnek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondása szerint egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről. A Hír TV riportere értesítette a rendőrséget, ők a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

A bama.hu korábban úgy értesült, hogy a boncolás megállapításai, illetve a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek. A tettes kézre kerítését segíti az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amelynek alapján elfogását követően egyértelműen azonosítható lesz a gyilkos. A lap felveti, hogy a minta valószínűleg nem egyezett a rendőrség adatbázisában szereplők egyikével sem, ugyanis ebben az esetben már kézre keríthették volna az elkövetőt.

Fogynak az önvédelmi eszközök Pécsen - Frissítve: július 15. 17:25

A hétvégén az MTI pécsi tudósítója több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a város vadászboltjai szombatra kifogytak az önvédelmi eszközökből. Főként a szemet, bőrt irritáló permetanyagot szóró sprayk tűntek el a boltok polcairól. A bolti eladók elmondása szerint az utóbbi napokban nőtt meg drasztikusan a forgalom, feltehetően a tragikus eset miatt.

A rendőrség munkáját péntekig segítő nyugalmazott nyomozó, Kovács Lajos ezredes az Indexnek pénteken azt mondta: a nyomozómunka teljesen szakszerűen, a protokoll szerint folyik, jól irányítva, kellő erővel. Negyven-ötven ember dolgozik az ügyön - tette hozzá.

A nyomozó szerint a pécsi rendőrségi pszichológus "típusbűncselekmény" áldozata, minden évben van három-négy ilyen ügy, hogy egyedül hazafelé tartó fiatal nőkre támadnak rá éjszaka. A tapasztalatok azt mutatják, hogy e támadók legtöbbször "vadásznak" éjszaka, az áldozatot véletlenszerűen választják ki. Az ilyen elkövetőkre jellemző a visszatérő hajlam. A korábbi ügyek tapasztalatai alapján Bándy Kata támadója esetében is feltételezik a nyomozók, hogy nem ez volt az első bűncselekménye.

"Megvan a tettes" - Frissítve: július 16. 00:27

Ez a mondat olvasható Bándy Kata, a meggyilkolt pécsi rendőrségi pszichológus egyik hozzátartozójának, Bándy Editnek az oldalán. Információk szerint a hölgy Kata édesanyja. A bejegyzés kb. 22.45 után került ki az oldalra, azóta rengetegen osztották meg. A lány egyik emlékoldalán is terjedni kezdett a hír, ahol az is elhangzott, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ad tájékoztatást az ügyről. Zsobrák Péter szóvivőt annak kapcsán kérdezte meg vasárnap az MTI, hogy a belügyminiszter nyilatkozata szerint néhány napon belül elkapják a tettest vagy tetteseket.

Több embert fogott el a rendőrség? - Frissítve: július 16. 07:58

Állítólag több embert fogott el a rendőrség Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban - tudta meg az MTI magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásból kora hajnalban. Az MTI kereste Zsobrák Pétert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki a hajnali órákban nem erősítette meg az információt.


Tudj meg minden fontosat már a hírfolyamodból! Kövess minket iWiW-en és Facebookon!


Forrás: MTI