Arnold Schwarzenegger népszerűsítés mentor Joe Weider testépítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Joe Weider, a testépítés legendás élharcosa, aki sokat tett azért, hogy a sportág világszerte népszerűvé váljon, és Arnold Schwarzenegger színész-politikus testépítő pályafutásának elindításában is fontos szerepet játszott.

Weider 93 esztendős korában szívelégtelenség következtében halt meg szombaton a Los Angeles-i San Fernando Valleyben lévő otthonában - közölte szóvivője, Charlotte Parker.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Schwarzenegger meleg szavakkal emlékezett meg egykori mentoráról és barátjáról, akinek halálhírét Twitterén és honlapján is kommentálta. "Ő volt a fitnesz keresztapja, aki mindannyiunkat azzal biztatott, hogy a testünk révén lehet belőlünk valaki. Ő tanított minket arra, hogy kemény munkával és edzéssel bajnokok lehetünk" - fogalmazott a testépítő karrierje után filmsztárrá vált Schwarzenegger, aki éppen a közelmúltban vállalta el a Muscle & Fitness és a Flex magazinok főszerkesztői posztját.

Weider, akinek fizikai adottságai figyelemreméltóak voltak, eredményes volt bodybuilderként, ám igazi hírnévre később, a sportág befolyásos gurujaként tett szert.
A sportág támogatására Weider több neves versenyt indított útjára: 1965-ben a Mr. Olympia versenyt, amelyet 1980-ban követett annak női változata, a Ms. Olympia, majd 1995-ben a Fitness Olympia és 2003-ban a Figure Olympia.
A testépítő guru nem szűnt meg Schwarzeneggert támogatni, aki hét alkalommal nyerte el a Mr. Olympia címet.

AFP
AFP

"Minden sportban kell egy hős, és tudtam, hogy Arnold az" - mondta egyszer. Schwarzenegger Weider invitálására ment az Egyesült Államokba, ahol első filmszerepét is neki köszönhette a Hercules in New York című feledhető műben, ugyanis úgy mutatta be a producereknek, mint német Shakespeare-színészt.


A Kanadából származó Weider vékonydongájú kamaszként határozta el, hogy edzeni kezd, mert nem akart alul maradni a kisebbekre utazó zaklatókkal szemben. Kitartása meghozta eredményét, meghívták egy testépítő klubba. Első bodybuildingversenyét 17 évesen nyerte, és nem sokkal később megindította első magazinját Your Physique címmel, majd megalapította a Nemzetközi Testépítő Szövetséget.
Az elmúlt években Weider testépítő relikviái zömét az austini Texasi Egyetemnek ajándékozta, amely 2011-ben nyitotta meg a Testedzés Joe és Betty Weider Múzeumát.

Forrás: MTI

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.