Lefújták a magyar hegymászók keresését

lavina hegymászás eltűnés Kiss Péter Erőss Zsolt Kancsendzönga expedíció serpa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyelőre nem keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert - mondta Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője szerdán az MTI-nek. Hozzátette: elképzelhető, hogy Kiss Péter lezuhant.

"Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak" - fogalmazott Vincze Szabolcs. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter - a 4-es alaptábor - fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket. A szóvivő valószínűsítette, hogy a serpák - saját biztonságuk érdekében - elindulhattak lefelé, arra azonban kicsi az esély, hogy visszafelé találják meg a két magyar hegymászót.

Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea
Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea

Erőss Zsolt és Kiss Péter

A szóvivő ezen kívül elképzelhetőnek tartja, de megerősíteni nem tudja a Kiss Péter hegymászó lezuhanásáról szóló hírt, amiről előzőleg az egyik hírportál cikkezett. A két magyar hegymászó eltűnését szerda délelőtt jelentették be, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő alaptáborban, sem annak környékén nem találták meg őket. Hétfőn a magyar hegymászók sikeresen meghódították a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát, de azután katasztrófák sora érte az expedíciót. Egy nagy lavina elvitte a 2-es tábort, a leereszkedéskor pedig egy koreai és egy bangladesi hegymászó életét vesztette. Ahogy a Life.hu is megírta, a magyar hegymászók nem értek le a 4-es táborba.

Erőss Zsolt a Life.hu újságírójának az utazása előtti utolsó napokban nyilatkozott arról, hogy számára a hegymászás egyfajta meditáció, mert ilyenkor a nagy mindenséggel találkozik és erről sosem mondana le.
"A hegymászáskor spontán meditációt élek át és ez azért könnyű, mert eleve úgy szakadok ki a saját komfortzónámból, életteremből hogy egy veszélyhelyzetben vagyok. Alattam a mélység, ez pedig rákényszerít egy nagyon mély koncentrációra, mert máskülönben az életemmel játszom. Ilyenkor eggyé válok a természettel és kommunikáció történik köztem és a nagy megmagyarázhatatlan valami között" - mesélte Zsolt az indulás előtti napokban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



Mentőexpedíció indul Erőss Zsoltékérthttp://www.life.hu/szorakozz/20130521-eross-zsolt-hegymaszo-es-a-csapata-meg-nem-ert-el.htmlErőss Zsolték csúcsra értekhttp://www.life.hu/legykepben/20130520-eross-zsolt-es-kiss-peter-feljutott-a-kancsendzonga-csucsara.htmlEltűntek Erőss Zsolt expedíciójának felszereléseihttp://www.life.hu/legykepben/20130415-eross-zsolt-kancsendzongaexpedicioja-az-alaptaborba-ert-felszereleseik-nem-erkeztek-meg.htmlÉletveszélyes expedícióra készül Erőss Zsolthttp://www.life.hu/legykepben/20130326-eross-zsolt-hegymaszo-hoparduc-a-vilag-legveszelyesebb-csucsanak-meghoditasara-indul.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.