Már a rakpartokat mossa a Duna

Duna védekezés Római-part tetőzés evakuálás vízszintemelkedés árvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfőre várják a Duna tetőzését Budapesten. A fővárosban 20 helyszínen folyik a védekezés. Budapestnél a vízállás elérte a rakpartok szintjét. Közben megkezdték az ideiglenes gát építését a Margitszigeten Tarlós István főpolgármester utasítására. Szükség esetén a Batthyány téri metróállomást is lezárhatják. A Budapesti Közlekedési Központ oldalán követheted, hogyan változik a tömegközlekedés rendje az árvíz miatt.


Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Budapestnél a vízállás elérte a rakpartok szintjét

Országszerte már több mint 687 kilométernyi töltésszakaszon védekeznek. Ebből több mint 191 kilométeren rendkívüli, mintegy 62 kilométeres szakaszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Több mint 82 kilométeren másodfokú, csaknem 352 kilométeren elsőfokú a védekezés. Budapesten a korábban vártnál egy nappal később, hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással.
Rendkívüli árvízvédelmi ülést tartottak kedd este a fővárosi kormányhivatalban. Ott elhangzott, hogy a fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, két kiemelt terület a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten megkezdték a védmű kiépítését, ahová 3 ezer köbméter homokot és 300 ezer homokzsákot vittek ki. Evakuálják a két margitszigeti szállodák - Danubius Health Spa Resort és a Danubius Grand Hotel - lakóit is.
Közben lezárják a 2-es és a 12-es főút egy szakaszát szerdán az árvíz miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Az árvízi védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében szerda reggel teljesen lezárták a 10-es főutat Dunaalmás és Almásfüzitő, a 71-es és a 75-ös kilométer között. Szerdán harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget Százhalombattán, ahol egyre több ember bevonásával építik a nyúlgátakat a három legveszélyeztetettebb részen.
Az ÁNTSZ pedig arra figyelmeztet, hogy az árvíz miatt a higiénés szabályok fokozott betartására van szükség.

Menekítik az árvíz elől Csala Zsuzsáthttp://www.life.hu/legykepben/20130604-csala-zsuzsa-az-arviz-altal-fenyegetett-teruleten-a-romai.htmlÁrvíz - bárkit behívhatnak segítenihttp://www.life.hu/legykepben/20130604-arvizvedelmi-munkara-barkit-berendelhetnek-aki-aktiv-koru-es-egeszseges-egy.htmlÁrvíz - Veszélyhelyzetet rendelt el a kormányfőhttp://www.life.hu/legykepben/20130604-orban-viktor-kormanyfo-kedd-deltol-veszelyhelyzetet-rendelt-el-a-duna.htmlÁrvíz: kiürítik a Római-parti lakóövezetethttp://www.life.hu/legykepben/20130604-arviz-budapesten-kiuritik-a-romaiparti-lakoovezetet-csehorszag-ezreket-kellett.htmlUtakat zártak le az árvíz miatthttp://www.life.hu/legykepben/20130402-az-arvizes-belvizhelyzet-miatt-21-utat-kellett-lezarni-az-orszagban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.