A korábbi hírekkel ellentétben nem hétfőn és nem kedden, hanem vasárnap este tetőzik a Duna Budapesten. A víz 895 centiméter közelében lesz, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.


A rendkívüli dunai árhullám vasárnap reggel Komárom alatt tetőzött, az előrejelzés szerint Budapesten vasárnap este 895 centiméter közelében tetőzik. Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord.

Fotó: Magócsi Márton - Origo
Kattints ide és nézd meg a Life.hu árvízről készült galériáját!

Vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor elmondta: meghosszabítják a dunai árvíz miatt kihirdetett vészhelyzetet. Közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat. Budapesttel kapcsolatban azt is elmondta, hogy most leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni a várost, mert nem egyszerűen a vízoszlop magassága jelenti a problémát, hanem a bonyolult közműrendszer is, "amelyen keresztül mindenfajta gondok és bajok történhetnek".

A Fővárosi Védelmi Bizottság az MTI-vel azt közölte, hogy biztosan állnak a gátak Budapesten, vasárnapra virradóra sem a Római-partról, sem a Margitszigetről nem érkezett jelentés a nyúlgát hibájáról, megrongálódásról.

Forrás: MTI

Árvíz 2013: Nem közlekednek a vonatokhttp://www.life.hu/legykepben/20130608-arviz-2013-bosnel-mar-tetozott-a-duna-almasfuzito-es-komarom.html Árvíz - nem áll meg a metró a Batthyány térenhttp://www.life.hu/legykepben/20130607-a-valaha-volt-legnagyobb-arhullammal-kell-szembenezni-a-dunan-ezert.html Árvíz - kedden tetőzik a Dunahttp://www.life.hu/legykepben/20130606-korabban-vartnal-magasabban-tetozhet-a-duna-budapestnel-hetfon-napkozben.html Menekítik az árvíz elől Csala Zsuzsáthttp://www.life.hu/legykepben/20130604-csala-zsuzsa-az-arviz-altal-fenyegetett-teruleten-a-romai.html Árvíz - bárkit behívhatnak segítenihttp://www.life.hu/legykepben/20130604-arvizvedelmi-munkara-barkit-berendelhetnek-aki-aktiv-koru-es-egeszseges-egy.html Árvíz - Veszélyhelyzetet rendelt el a kormányfőhttp://www.life.hu/legykepben/20130604-orban-viktor-kormanyfo-kedd-deltol-veszelyhelyzetet-rendelt-el-a-duna.html