Tökéletes a nyelvérzéke, kiválóan szédíti a csajokat és helikopterezik, viszont matematikából csődöt mondott Aurelio, a Villa síró-pityogó lakója.

Nem volt jó tanuló Aurelio, de szerencséjére az iskolában felfigyeltek rá, hogy nemcsak a hagyagsága és nemtörődömsége az oka annak, hogy komoly gondjai vannak a matematikával.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A luxusmárkafüggő Aurélio számára a számolás egy igazi kínlódás volt. Amikor hazajöttek Svájcból, többször is megbukott matematikából a bajai német nevelési központban, majd iskolát váltott, és a Bereczki Máté Szakképző Iskola és Sportiskolában folytatta a tanulmányait. Itt már felfigyeltek a problámájára, és a hivatalos vizsgálatok, a pszichiáter, pedagógus és az orvos véleménye alapján diszkalkulia, azaz számolászavar miatt hivatalos felmentést kapott matematikából, így nem is érettségizett belőle. Nem számított sohasem jó tanulónak, de a nyelvekből, németből és angolból erős volt, mindig is tolmács akart lenni” - tudtuk meg egyik közeli ismerősétől, Orsitól.

Diszkalkulia
A diszkalkulia az általános intelligenciaszintet nem érintő, a matematikai teljesítményben bekövetkező zavar, melynek oka a neurológiai struktúrát, ill. funkciót érintő eltérés, örökletes és/vagy szerzett sérülés eredményeként. Nem függ az intelligenciától: a különben jó képességű ember éppúgy lehet diszkalkuliás, mint bárki más. A diszkalkulia megjelenésének formáját, méretét, kiterjedtségét a környezet nagymértékben befolyásolja, de nem képez oksági tényezőt (pl. családi szokások, oktatási módszerek)‏. (F. Gönczi Rita, 2008.)