repülőgép baleset Boeing 777 Malájzia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínai hivatalos vélemény szerint nem a szombaton eltűnt malajziai utasszállító repülőgép roncsai azok az úszó tárgyak a Dél-kínai-tengeren, amelyeket műholdfelvételeken észleltek Vietnam déli csücske közelében - tudósít az MTI.

Vietnam azt jelezte csütörtökön, hogy a szóban forgó övezetben nem találtak roncsokat, amelyek a kínai műholdfelvételek szerint a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépének darabjai lehettek. "Ma reggel két AN-26-os gépet küldtünk a Con Dao-szigethez közeli tengeri zónába, ahol egy kínai műhold három gyanús tárgyat észlelt. Visszatértek, eddig semmit sem találtak" - közölte az AFP hírügynökséggel Dinh Viet Thang, a vietnami polgári repülési hatóság igazgatóhelyettese.

Le Minh Thanh admirális segíti a keresést Forrás: AFP/Le Quang Nhat

Hasonlóképpen nyilatkozott a malajziai polgári repülés vezetője is, miután több maláj gép átvizsgálta a környéket. "Odamentünk, nincs ott semmi" - mondta Azharuddin Abdul Rahman újságíróknak Kuala Lumpurban.

A The Wall Street Journal című amerikai lap közben azt írta csütörtöki számában, hogy amerikai szakértők gyanúja szerint a gép még négy órán át repült, miután elveszítette kapcsolatát a földi irányítókkal. Kiadott jelentésük ezt a hajtóművek adataira alapozza, amelyek automatikusan letöltődnek a földi irányító központnak a rutinszerű karbantartási programok részeként. Amerikai terrorelhárítási tisztségviselők azt is találgatják, nem kapcsolta-e ki az egyik pilóta vagy másvalaki szándékosan a transzpondert (válaszjeladó készüléket), hogy a gép hollétét ne tudják észlelni, és eltéríthető legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.