A meztelen videós linkeket semmiképp ne nyissátok meg, mert egy agresszív vírus!

Bizonyára ti is belefutottak már az üzenőfalon a „Naked Video" linkbe, amelyen valamelyik ismerősötök naponta többször is bejelöl benneteket, vagy rosszabb esetben ti vagytok, akik posztoljátok a meztelenkedős videót. Nos, ez egy régi-új Facebook-vírus. Már tavaly is támadt, de sokak bosszúságára most megint tele van vele a közösségi portál. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Aki rákattint a linkre (de ne tegye!), egy hamis YouTube oldalra jut, ahol egy figyelmeztetés is fogadja, hogy a videó korhatáros, és már 2 milliónál is többen nézték meg - írja a kisalföld.hu az allfacebook.com-ra hivatkozva. Videó azonban igazából nincs, helyette a Flash Player frissítését kéri az oldal. A linkre kattintva azonban a Trojan.FakeFlash.A (Trojan.GenericKD.1571215) vírust kaphatjuk meg, amely egy bővítményt telepít a böngészőbe, ami aztán ellopja a felhasználó nevét, képeit, hogy aztán újabb posztokkal terjedjen tovább a Facebookon.

Az XY "naked video" című bejegyzésnél általában több felhasználó is kap megjelölést, amely az idővonalon is megjelenik. Ezeket célszerű eltávolítani, vagy védekezhetünk ellenük a következő módszerrel: a beállításoknál az "Idővonal és megjelölés" alatt az első pontnál ("Ki adhat hozzá dolgokat az idővonalamhoz?") keressük meg a felülvizsgálatot ("Szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseid megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonaladon?"), és engedélyezzük. És ha ilyen megjelölést kapunk, egyszerűen ne engedélyezzük a publikálását az idővonalunkon!

Aki pedig már besétált a csapdába, annak érdemes frissíteni a vírusirtóját és jól jöhet egy antimalware program futtatása is!