A német Stern magazin azt állítja, a mentőhelikopteren utazó orvosok rosszul lőtték be a Forma-1-es legenda állapotát.

 

Két óra telt el Michael Schumacher síbalesete és a grenoble-i kórházban rajta elvégzett műtét között. A német magazin ezzel a két órával szeretné elszámoltatni az illetékeseket, mert szerintük ezen is múlhatott, hogy Schumacher még súlyosabb állapotba került. A menedzser egyelőre nem kommentálta a lap felvetéseit – írja a hvg.hu.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az orvosok között a magazin szerint létezik az a szabály, miszerint egy középsúlyos vagy könnyű agysérülést szenvedett pácienst még a baleset helyszínén el kell kezdeni mesterségesen lélegeztetni, amit Schumacher esetében nem tettek meg, mivel kiérkezésükkor a sportoló magánál volt.

"Ha egy páciens kinyitja a szemét, beszél, mozog, de zavart, akkor a az ún. Glasgow-kómaskála szerint már annyi pontot kap, hogy állapotát nem annyira súlyosnak ítélhetik meg" - mondta a lapnak Gernot Rücker, a rostocki egyetemi klinika vezető traumatológusa. (A skálát a tudatállapot megállapítására használják az egészségügyben - a szerk.)

Az orvos szerint Schumacher alapvetően kitűnő testi állapota tette lehetővé, hogy tovább maradjon tudatánál a síbalesete után, mint más ilyen sérülést elszenvedő emberek. A légimentők ezért mesterséges lélegeztetés nélkül szállították a mentőhelikopterrel a kórházba - írja a Stern.