Egyre több balatoni önkormányzat kap kedvet ahhoz, hogy homokos partszakaszt alakítson ki a strandjain. A beruházás nem olcsó, de nemcsak a turizmusnak, hanem a környezetnek is hasznos.

Úgy tűnik, nem hiába szoktuk emlegetni a Balatont magyar tengerként. Egyre több szakaszon hoznak létre homokos strandokat – írja az Origo. Fonyódon például 440 millió forintot költenek a Sándor-telepi strand kb. 200 méteres szakaszának felújításra, csaknem kétezer köbméter bevizsgált homokot szállítanak majd a strandra. Balatonlellén pedig már bevált a homokos partszakasz. 

BalatonlelleForrás: MTI/H. Szabó Sándor

A helyi polgármester szerint a statisztikák őt igazolják: "Azelőtt 2500-3000 ember volt a strandon egy jó nyári napon, most 7000 körüli a vendégek száma. A bevételek is megháromszorozódtak, és több kisgyerekes család már kifejezetten emiatt foglal nálunk szállást" - mondta a portálnak.

Ugyanígy a balatonfenyvesi homokos szakaszt is sokan kedvelik. Az első fecskék után újabb települések kaptak kedvet: tavaly Balatonfüred, idén Balatonfűzfő és Balatonszepezd kapott engedélyt a strandjai egy részének fövenyessé alakítására, míg néhány település az elbírálásra vár. Az újrafövenyesítési trend szokatlan módon egyszerre tesz jót a turizmusnak és a természetnek is, mivel egy természetközeli állapotot állít vissza, és ez a víz öntisztulását is segíti - állítják a szakemberek.

További érdekességékért olvassátok el az Origo cikkét!