Már forog a Sziget Eye nevű óriáskerék a belvárosban, az Erzsébet téren. A Life.hu összeszedett olyan információkat, amelyek birtokában egészen biztosan akkor is fel mersz ülni az óriáskerékre, ha egy kicsit tartasz tőle.

 

 A Sziget Fesztiválhoz tartozó látványosság nem is költözik ki innen október végéig, egy kistestvére kerül a Sziget Fesztiválköztársaság területére. Az elsők között próbálhattuk ki.

A 65 méter magas építmény az ideiglenesen telepíthető eszközök közül a legnagyobb egész Európában. 11 darab, 8 fő szállítására alkalmas, zárt és légkondicionált kabin, és egy VIP kabin szállítja az utasokat. 332 fő tud egyszerre felülni egy átlagosan 10 perces menetidőre. Az átlátszó aljú, 4 fős VIP kabinban  bőrfotel, TV, sötétített üveg, ajándék pezsgő és 30 perces menetidő várja az extra kényelemre vágyókat.

A kabinokat különleges módon, nem egymás után töltik. Hogy a kerék a lehető legnagyobb egyensúlyban legyen, az egymással szembeni 4-4, aztán 6-6, majd 8-8 kabint töltik, illetve, ha a vendégszám megnő, akkor ez a teljes töltésig nő. Nem kell akkor sem aggódni, ha valaki rosszul lesz a magasban. Két kis bukóablak nyitható, és minden kabinban van egy „Emergency" – vészgomb, amin jelezni lehet a bajt, illetve egy rádió, amin keresztül közvetlenül lehet kommunikálni a kereket működtető személyzettel. Vész esetén az adott kabint azonnal le lehet hozni. Kevesebb, mint 1 percre van ehhez szükség a pillanatnyi pozíciótól függően, a kerék mindkét irányba tud forogni. A 10 perc menetidő több kört foglal magában, a telítettségtől függően akár 2-3 szor is körbefordulhatunk.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt, Mohai Balázs

Az alkotóelemeket 24 darab konténerben szállították a helyszínre, és egy 50 és 160 tonnás daru segítségével 15 ember építette fel 8 nap alatt az óriáskereket. Az árak a tavalyihoz képes nem változtak. A kerék vasárnaptól csütötökig 10-24 óráig pörög, pénteken és szombaton pedig éjjel 02-ig.

Sziget Eye látképForrás:Polesz Anita