Elkészült Puli, a magyar holdjáró

Forrás: MTI -
magyar Japán puli Design Terminál holdjáró Hold fejlesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkészült az a különleges szerkezet, amit eljuttatnak a Hold felszínére, ahol legalább 500 métert kell megtennie.

A magyar Puli, a német Part Time Scientists és a japán Team Hakuto saját fejlesztésű holdjárója is látható csütörtök délutánig a Design Terminálban, ahol a Google Lunar X Prize verseny résztvevői gyűltek össze.

A Puli holdjáró két prototípusa Forrás: MTI

„Hawaiin sikerrel teszteltük a rovert. Jelenleg a végleges verzió előtti utolsó, harmadik prototípus tervezése zajlik, amit már felkészítünk a világűrre" – mondta dr. Pacher Tibor, a Puli Space alapítója és vezetője. Ennek érdekében az űrjárgányt speciális alumíniumötvözetből készítik majd, és sugárzásvédelemmel ellátott elektronikával szerelik fel. Pacher Tibor szerint a Puli egyik nagy erőssége, hogy a láb és a kerék ötvözetének tekinthető „lábkereke" segítségével a nehéz terepen is jól boldogul.

A megméretésen részt vevő, magánpénzből gazdálkodó csapatoknak az lesz a feladata, hogy eljuttassák saját szerkezetüket a Hold felszínére, ahol annak legalább 500 métert kell megtennie, miközben felvételeket küld vissza a Földre - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.