A kanadai Adam Campbellt a világ egyik legnehezebb hegyi ultramaratonján, a coloradói Hardrock 100-on érte villámcsapás, ő azonban folytatta a versenyt, sőt, harmadik lett.

A százmérföldes, 160 kilométeres távon több mint tízezer méter az összemelkedés, a Colorado legmagasabb hegycsúcsaira futnak fel az indulók. Campbell 12 órányi futás után közeledett a féltávhoz és a Hardrock 100 legmagasabb pontjához, a 4285 méter magas Handies-csúcshoz. Már ekkor is erősen villámlott, de úgy érezte, még mindig a hegytető lehet a legbiztonságosabb. Arra tartottak iramdiktálójával, Aaron Heidttel – írja a sportgeza.hu.  

Forrás: Fredrik Marmster

„Abban a pillanatban, hogy elértük a csúcsot, hatalmas dörgést hallottunk, és villámlást láttunk. Leterített minket a földre. Hallottam, ahogy a fejlámpámban is kiég az elem, aztán fekve káromkodtunk és néztünk egymásra. Nagyon ijesztő volt, a villámok továbbra is körülöttünk csapkodtak, sokkolt minket: mi tényleg villámcsapást szenvedtünk a verseny közepén? Ez nem történhetett meg. Mindenre készültünk, de erre lehetetlen volt" – mesélte Campbell.

A két futó nem sérült meg – Campbell szerint ez a ruházatuknak is köszönhető –, csak a pánik okozott zavart, amint tudták, folytatták a verseny.

A következő elsősegélyhelyen nem merték elmondani, hogy villám csapott beléjük, mert féltek attól, megállítják őket kivizsgálásra, és így Campbell elbukja a harmadik helyet. Csak mikor 26 órányi futás után beért a célba, akkor hívták Heindt feleségét, aki orvos.