Angelina Jolie sokat tesz a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért. Többek között ezért kapott kitüntetést II. Erzsébet királynőtől.

II. Erzsébet brit királynőtől a legmagasabb uralkodói kitüntetést vette át Angelina Jolie. Az amerikai színésznő - állampolgársága folytán - a Dame előnévre jogosító rang tiszteletbeli változatát kapta. A királynő nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismerte el.

Forrás: MTI/EPA/PRESS ASSOCIATION/Anthony Devlin

Angelina Jolie, az ENSZ menekültügyi főbiztosának különmegbízottja szorosan együttműködik William Hague volt brit külügyminiszterrel a nemi erőszak felszámolásáért a konfliktuszónákban.

Miért erőszakolják a nőket a háborús övezetben?
Gondolhatnánk azt, és részben lehet igaz is, hogy ezeknél az eseteknél nem történik más, mint hogy egyszerűen kicsúszik a kontroll a "vezetők" kezéből, és a civilekkel érintkező katonák úgy érzik, bármit megtehetnek, nincs és nem is lesz számonkérés. Nyugodtan szabadjára engedhetik ösztöneiket. A Life.hu szakértője, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint ez azonban csak félmagyarázat, mert a feltevések szerint bizonyos esetekben nem csak "engedik" az erőszakot, de a lakosság elleni pszichológiai hadviselés "tudatos" eszköze is a nők megerőszakolása. Meggyalázott nők - "csak" egy eszköz a háborúban a szexuális erőszak? című cikkünketitt olvashatod.