II. Erzsébet brit királynő kitüntetés Törd meg a csendet! Angelina Jolie
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Angelina Jolie sokat tesz a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért. Többek között ezért kapott kitüntetést II. Erzsébet királynőtől.

II. Erzsébet brit királynőtől a legmagasabb uralkodói kitüntetést vette át Angelina Jolie. Az amerikai színésznő - állampolgársága folytán - a Dame előnévre jogosító rang tiszteletbeli változatát kapta. A királynő nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismerte el.

Forrás: MTI/EPA/PRESS ASSOCIATION/Anthony Devlin

Angelina Jolie, az ENSZ menekültügyi főbiztosának különmegbízottja szorosan együttműködik William Hague volt brit külügyminiszterrel a nemi erőszak felszámolásáért a konfliktuszónákban.

Miért erőszakolják a nőket a háborús övezetben?

Gondolhatnánk azt, és részben lehet igaz is, hogy ezeknél az eseteknél nem történik más, mint hogy egyszerűen kicsúszik a kontroll a "vezetők" kezéből, és a civilekkel érintkező katonák úgy érzik, bármit megtehetnek, nincs és nem is lesz számonkérés. Nyugodtan szabadjára engedhetik ösztöneiket. A Life.hu szakértője, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint ez azonban csak félmagyarázat, mert a feltevések szerint bizonyos esetekben nem csak "engedik" az erőszakot, de a lakosság elleni pszichológiai hadviselés "tudatos" eszköze is a nők megerőszakolása. Meggyalázott nők - "csak" egy eszköz a háborúban a szexuális erőszak? című cikkünket itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.