A gyerekkori lisztérzékenység okait kutató Korponay-Szabó Ilma, a kemoterápiában használható fémvegyületek emberi szervezetben való viselkedését vizsgáló Enyedy Éva Anna, valamint a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállításáért dolgozó Valkó Orsolya kapta a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű, 11 ezer euró összdíjazású ösztöndíját.

Korponay-Szabó Ilma egy olyan gyorsteszt kifejlesztéséért részesült az elismerésben, amely pár csepp vérből kimutatja a lisztérzékenységre utaló kóros immunreakciót, így ennek segítségével számos óvodás és iskolás gyermeknél állapították már meg a betegségre való hajlamot. Korponay doktornő évtizedek óta foglalkozik a lisztérzékenység kutatásával a Debreceni Egyetem Gyermekklinikáján és a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban. Most azt kutatja, milyen összefüggés van a genetika és a környezeti hatások között a lisztérzékenység kialakulásában.

Valkó Orsolya, Korponay-Szabó Ilma és Enyedy Éva AnnaForrás: L'Oréal

Enyedy Éva Anna kutatásaiban azt vizsgálja, hogy a kemoterápiában használható fémvegyületek hogyan viselkednek az emberi szervezetben. Vizsgálatai feltárják a mellékhatásokat kiváltó okokat, azt, hogy a rákos betegekhez már kizárólag olyan gyógyszerek jussanak el, amelyek nem okoznak súlyos rosszullétet. A díjazott egy nemzetközi kutatócsoport tagja, illetve a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa.

Az idei év legfiatalabb díjazottja, Valkó Orsolya célja, hogy helyreállítsa a természetes egyensúlyt az emberi tevékenység által károsított földterületeken. A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének kutatója részt vesz az őshonos gyepek újratelepítésére irányuló projektekben is. A Hortobágyi Nemzeti Park területén található Egyek-Pusztakócs környékén 800 hektárnyi szántóföld helyére telepítettek gyepet, ezzel egy egész tájat sikerült helyreállítani.

Miért fontos ez a díj?

A L'Oréal és az UNESCO programjának az a célja, hogy hozzájáruljon a női kutatók számának növeléséhez, hiszen a tudományos intézményekben például mindenhol jóval kisebb arányban dolgoznak nők vezető pozícióban. Az EU-ban az akadémiai pozíciók mindössze 11 százalékát töltik be nők, világszinten pedig a női kutatók aránya kevesebb, mint 30 százalék. A Nobel-díj több mint százéves történetében eddig összesen 16 tudományos elismerést kaptak nők, ebből kettőt Marie Curie.

 

 

Odaítélték a magyar kutatónőket elismerő 11 ezer eurós ösztöndíjat