Augusztus 9-én egy rendőr hat lövéssel végzett egy fegyvertelen tinédzserrel. Katy Perry, Ireland Baldwin, Pharrell Williams és Rihanna – csak néhány híresség azok közül, akik felháborodtak az esküdtszék döntésén, amely végül nem emelt vádat a férfi ellen.

Darren Wilson, a missouri Fergusonban szolgáló rendőr augusztus 9-én hat lövéssel megölt egy afroamerikai tinédzsert, Michael Brownt, aki egy 48 dolláros szivarcsomagot tulajdonított el erőszakkal egy közértből.

Forrás: AFP

A hónapokon át tartó tárgyalás november 24-én ért véget: az esküdtszék úgy döntött, nem emelnek vádat a rendőr ellen. A közvélemény hatalmas felháborodással fogadta a hírt: Fergusonban rendkívüli állapotot hirdettek ki, Calytonban, ahol a bejelentés elhangzott, rohamrendőrök ügyelik a rendet. "Mélységesen csalódottak vagyunk, hogy gyermekünk gyilkosa nem néz szembe tettének következményével" – áll a Brown család hivatalos közleményében.

Az esküdtszék döntését és a Fergusonban történő zavargásokat több világsztár is figyelemmel kísérte, véleményüknek pedig hangot is adtak közösségi oldalaikon. Alec Baldwin és Kim Basinger közös lánya, Ireland Baldwin Instagramon osztotta meg gondolatait: "Nem akarok ebben az országban élni többé" – írta először egy fotója alá. Később így vélekedett: "Egy gyerek volt, akinek volt jövője. Barátokkal és családdal. Korombeli volt, a fenébe is!"

Katy Perry Sydneyben szembesült a hírekkel: "Imádkozom Fergusonért és egy Amerikáért, ahol mindenki egyenlő." Pharrell Williams Katy Perryvel együtt imára buzdította követőit, Rihanna pedig egy tüntető transzparensét tette közzé képmegosztó oldalán.