Szigetszentmiklóson, a HÉV-megállóban megállt a szíve egy idős asszonynak. A körülötte lévők próbálták újraéleszteni, amíg a mentősökre vártak. A segítség azonban a szemtanúk szerint csak egy óra múlva érkezett meg.

Te újra tudnál éleszteni valakit?

Magyarországon évente 20 ezer hirtelen szívmegállás történik közterületen, utcán vagy bevásárlóközpontban. Kutatások szerint az esetek 60-70 százalékát meg lehetne menteni, ha azonnal elkezdődne az újraélesztés és volna a környéken defibrillátor. 

 

Hogyan lehetne minél több ember életét megmenteni a készülékekkel? Kattints IDE és kiderül!

A Blikk írta meg, hogy igazi dráma zajlott egy HÉV-megállóban Szigetszentmiklóson, mindössze 360 méternyire a mentőállomástól: járókelők küzdöttek azért, hogy megmentsenek egy idős asszonyt, aki rosszul lett.  

IllusztrációForrás: Thinkstock

A nőt unokája kísérte el aznap, így ő végignézte a drámai eseményeket. Az orvoshoz igyekeztek, amikor a József Attila telepi HÉV-megállóban az aszfaltra rogyott: megállt a szíve. Egy fiatal pár azonnal megkezdte az eszméletlen asszony újraélesztését. Azt állítják: egy órát kellett várniuk a szakszerű segítségre.

„A párom megkezdte a szívmasszázst, én tíz perc után vettem át" – mondta a fiatalember, aki a nő életéért küzdött. A mentődiszpécser közben telefonon keresztül próbált segíteni. Körülbelül negyven perc múlva az idős asszony légzése leállt – tette hozzá a férfi.

Végül megérkeztek a mentők is, akik csaknem újabb egy órán keresztül igyekeztek megmenteni az asszonyt, ám hiába.

A lap azt írja, a szigetszentmiklósi esethez 15 kilométerről, Pesterzsébetről érkezett a mentő. 

Az Országos Mentőszolgálat szerint a segélyhívás 10.47-kor futott be hozzájuk, ezután a mentésirányító a legközelebb tartózkodó, szabad mentőegységet indította el. Ők a szemtanúk állításával szemben azt mondják, az események sokkal gyorsabban történtek.

"Az esetkocsi 19 perc alatt ért a helyszínre, ahol több mint fél órán át küzdöttek az idős nő életéért, sajnos sikertelenül"
– reagált az OMSZ.

Hány perc alatt ér ki hozzád a mentő?
Egy térképes alkalmazás kiszámolja, hány perc alatt érkezne meg hozzád a szakértői segítség. ITTnézd meg!