Schiwert-Takács László, a Hungary's Got Talent kreatív felelős szerkesztője már komoly rutinnal rendelkezik, ha castingokról van szó. Az X-Faktor és a Csillag születik évadok után, már zsigerből megérzi, kiből lesz sztár, ki az, aki elnyerheti a nézők kegyeit.

A Life.hu újságírója a Hungary's Got Talent válogatójának első napján járt, ahol a RTL Klub vadonatúj műsorának kreatív felelős szerkesztőjével arról beszélgetett, mi kell ahhoz, hogy a több ezer jelentkezőt nézve napról-napra felfigyeljen valakire.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Számodra hogyan zajlik egy casting? Láttam, hogy egyszerre több dologgal foglalkozol, mégis, amikor egy-egy jelentkezőtől kérdeztél, pontosan látszott, ott vagy fejben.

Gyakran az első mondatnál érzem, ki az, akit keresünk. Anno az X-Faktor válogatóján, bejött egy fiú. Akkor is leghátul dolgoztam, mert egyszerre sok mindent csinálok. A fiú első néhány mondata után, becsuktam a gépet és előre hajoltam, a többiek rám néztek, hogy mi történt. Elkezdtem beszélgetni vele, és akkor már tudtam, jó helyen van, ő Oláh Gergő volt. Pontosan emlékszem a pillanatra, amikor őt megismertem. Érzem is a tehetséget, de az évek során kialakult rutin is sokat segít.

Miben lesz már a Hungary's Got Talent, mint a Csillag Születik, vagy az X-Faktor?
Ha szigorúan nézzük, minden tehetségkutató tök egyforma, van színpad, zsűri, előadó, van, aki kiesik, van, aki továbbjut, a végén egyvalaki győz. Minden ételt tányérra tesznek, az egyik is étel, a másik is étel, de az, hogy miből készül, hogyan fűszerezik, az sokat számít, valahol itt is ez a helyzet. A legfontosabb különbség, hogy a Got Talent műfaji kategóriáktól mentes. Itt van freestyle bringásfiú, musical- és népdalénekes, táncosok és egyéb műfaj képviselői. Az imént énekelt nekünk népdalt egy idős néni. Neki az X-Faktor nem ad lehetőséget, itt viszont megmutathatja magát, mert nem csak pop-rock előadókat keresünk az énekesek között.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mégis, hogyan kell elképzelni a műsor felépítését, miben más a "fűszerezése" az eddig látott tehetségkutatókhoz képest?

A rendszere más. A Csillag Születikben nehezebb dolga volt azoknak az előadóknak, akik produkcióikkal nem tudtak megújulni hétről-hétre, hiszen egy 15 tagú tánccsoportnak nehéz egy hét alatt új koreográfiával előrukkolnia. A Got Talent élő show-jában 40 továbbjutó lesz, ezért nagyon színes mezőny várható. A néző nem látja heti rendszerességgel az előadókat, így talán nem alakul ki az a fajta érzelmi kötődés, amit az eddig ismert tehetségkutatók alatt megszokhattak, viszont végig nagyon mozgalmas és izgalmas lesz a mezőny. Ez a struktúra már önmagában újdonságként hat majd.

A zsűri tagjait már keresitek?
Igen, már foglalkozunk a zsűri kiválasztásával, de nem szívesen beszélek erről a folyamatról. Akiknek felmerül a neve, és akiket elhívunk próbafelvételre, azokat mind alkalmasnak tartjuk. A szakmában, a munkámból kifolyólag szinte mindenkit ismerek személyesen, vagy tisztában vagyok a szakmai hátterével. A zsűri összeállításakor inkább azt kell kisakkozni, ki az a három-négy embert, akik között működik a kémia és tökéletes csapatot alkotnak.