Szívrohamban, ötvenkilenc évesen hunyt el a nagysikerű A Gyűrűk Ura-trilógia és A hobbit trilógia Oscar-díjas operatőre, Andrew Lesnie – írja az MTI.

Andrew Lesnie-t annak idején a beszélő malacról szóló Babe-filmekben nyújtott teljesítménye miatt választotta A Gyűrűk Ura-filmek operatőrének a trilógia rendezője és forgatókönyvírója, Peter Jackson. A trilógia első része Oscar-díjat hozott Lesnie számára, aki 2002-ben Jodie Foster kezéből vehette át az elismerést.

 

Andrew Lesnie a 2002-es Oscar díjátadó gálánForrás: AFP/Mike Nelson

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmeken túl, a Peter Jackson és Lesnie közötti 12 éves szakmai együttműködésből született a King Kong 2006-ös feldolgozása, és a Komfortos mennyország című filmdráma is. Emellett az operatőr fényképezte a Will Smith főszereplésével készült Legenda vagyok és a 2011-es A majmok bolygója: Lázadás című filmeket is.

Russell Crowe, aki friss rendezői bemutatkozásához, a The Water Diviner című filmhez kérte fel operatőrnek, az elsők között reagált a halálhírre a közösségi médiában, a "fények mesterének" és "zseninek" nevezve a váratlanul elhunyt ausztrál szakembert.