Gyászol A Gyűrűk Ura stábja - Elhunyt a nagy sikerű trilógia operatőre

Oscar-díj szívroham A hobbit A Gyűrűk Ura
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szívrohamban, ötvenkilenc évesen hunyt el a nagysikerű A Gyűrűk Ura-trilógia és A hobbit trilógia Oscar-díjas operatőre, Andrew Lesnie – írja az MTI.

Andrew Lesnie-t annak idején a beszélő malacról szóló Babe-filmekben nyújtott teljesítménye miatt választotta A Gyűrűk Ura-filmek operatőrének a trilógia rendezője és forgatókönyvírója, Peter Jackson. A trilógia első része Oscar-díjat hozott Lesnie számára, aki 2002-ben Jodie Foster kezéből vehette át az elismerést.

Andrew Lesnie a 2002-es Oscar díjátadó gálán Forrás: AFP/Mike Nelson

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmeken túl, a Peter Jackson és Lesnie közötti 12 éves szakmai együttműködésből született a King Kong 2006-ös feldolgozása, és a Komfortos mennyország című filmdráma is. Emellett az operatőr fényképezte a Will Smith főszereplésével készült Legenda vagyok és a 2011-es A majmok bolygója: Lázadás című filmeket is.

Russell Crowe, aki friss rendezői bemutatkozásához, a The Water Diviner című filmhez kérte fel operatőrnek, az elsők között reagált a halálhírre a közösségi médiában, a "fények mesterének" és "zseninek" nevezve a váratlanul elhunyt ausztrál szakembert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.