árvízvédelem Duna árvízvédelmi készültség News Körmend MTI árvíz Mura
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Rábán Körmendnél is elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Dunán Nagybajcsnál várhatóan vasárnap délután rendelik el az elsőfokú készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Siklós Gabriella elmondta, hogy Körmendnél már órák óta nem nőtt a vízállás, vagyis tetőzött, de elég sokáig nagyon magas vízállásra kell számítani.
Beszámolt arról is, hogy a Mura felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A vízállás megközelítheti, esetleg meghaladhatja a másodfokú védekezés elrendeléséhez szükséges szintet a következő napokban - mondta.

Forrás: AFP


Siklós Gabriella közölte, hogy a Duna az osztrák szakaszon napok óta árad, mert elég komoly mennyiségű csapadék esett a bajorországi és az alsó-ausztriai vízgyűjtő területeken.
A felső-magyarországi szakaszon, Nagybajcsnál vasárnap délután már el kellett rendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget - közölte.
A szóvivő szerint valószínűleg Komáromnál is elrendelik az elsőfokú készültséget. Esztergomnál és Budapestnél azonban a vízállás várhatóan nem éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet - közölte.
Jelezte, hogy a Dráván is magas vízállásra kell számítani.
A Rába szentgotthárdi szakaszán szombat délelőtt rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója ugyancsak az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel azt mondta, további 15-30 milliméter csapadék várható a Rába vízgyűjtő területén, ez pedig növelni fogja az áradás mértékét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.