A Rábán Körmendnél is elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Dunán Nagybajcsnál várhatóan vasárnap délután rendelik el az elsőfokú készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Siklós Gabriella elmondta, hogy Körmendnél már órák óta nem nőtt a vízállás, vagyis tetőzött, de elég sokáig nagyon magas vízállásra kell számítani.
Beszámolt arról is, hogy a Mura felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A vízállás megközelítheti, esetleg meghaladhatja a másodfokú védekezés elrendeléséhez szükséges szintet a következő napokban - mondta.

Forrás: AFP


Siklós Gabriella közölte, hogy a Duna az osztrák szakaszon napok óta árad, mert elég komoly mennyiségű csapadék esett a bajorországi és az alsó-ausztriai vízgyűjtő területeken.
A felső-magyarországi szakaszon, Nagybajcsnál vasárnap délután már el kellett rendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget - közölte.
A szóvivő szerint valószínűleg Komáromnál is elrendelik az elsőfokú készültséget. Esztergomnál és Budapestnél azonban a vízállás várhatóan nem éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet - közölte.
Jelezte, hogy a Dráván is magas vízállásra kell számítani.
A Rába szentgotthárdi szakaszán szombat délelőtt rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója ugyancsak az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel azt mondta, további 15-30 milliméter csapadék várható a Rába vízgyűjtő területén, ez pedig növelni fogja az áradás mértékét.