Korántsem nevezhető unalmasnak és egyhangúnak a 16. században működő littlemore-i zárda lakóinak élete - derült ki egy oxfordi kolostor temetőjében végzett ásatás során.

Azt már a korábbi feljegyzésekből is tudni lehetett, hogy nem ok nélkül záratták be 1525-ben a littlemore-i apácazárdát, amely működésének utolsó évtizedeiben botrányoktól volt hangos. Brit régészek nemrég 92 földi maradványra bukkantak a zárda egykori temetőjében, Oxforban - írja az Origo.

Az egyik hármas sír feltárásaForrás: Paul Murray / John Moore Örökségvédelmi Szolgáltatások

A csontvázak, amelyeknek többsége nő, betegségekről, törvénytelen gyerekről és gyilkosságról árulkodnak Paul Murray, a John Moore Heritage Services munkatársa szerint. Az egyik csontváz vizsgálata során például lepra nyomait állapították meg, másnál pedig súlyos fejsérülést, amely feltehetően a halálát is okozta az apácának.

Egy másik nőt arccal lefelé temették el - a kutatók szerint így szégyenítették meg valamilyen korábban elkövetett súlyos bűne miatt. Lábszárait halála után eltávolították, helyén egy koraszülött gyermek földi maradványait találták. A littlemore-i zárda leghíresebb lakója egy bizonyos Katherine Wells főnöknő volt, akit bűnei miatt 1518-ban megfosztottak hivatalától - hogy miket követett el, arról bővebben az Origón olvashatsz ide kattintva.

Egy hajdanvolt apáca vallomása a szexről
A szexualitás teljes elutasítása, leszbikus szerelem, esetleg bizarr szexuális szokások - a hétköznapi ember valahogy így képzeli el egy apáca erotikához fűződő viszonyát. Pedig ennél jóval árnyaltabb a kép - erről korábban ITT mesélt őszintén a Life.hu-nak Gyöngy, egy hajdanvolt apáca.