Szex, gyilkosság és boszorkányság - Feltárultak a középkori apácazárda sötét titkai

Forrás: Paul Murray / John Moore Örökségvédelmi Szolgáltatások -
gyilkosság Oxford bűn kolostor ásatás koraszülött régész titok gyermek apácazárda botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korántsem nevezhető unalmasnak és egyhangúnak a 16. században működő littlemore-i zárda lakóinak élete - derült ki egy oxfordi kolostor temetőjében végzett ásatás során.

Azt már a korábbi feljegyzésekből is tudni lehetett, hogy nem ok nélkül záratták be 1525-ben a littlemore-i apácazárdát, amely működésének utolsó évtizedeiben botrányoktól volt hangos. Brit régészek nemrég 92 földi maradványra bukkantak a zárda egykori temetőjében, Oxforban - írja az Origo.

Az egyik hármas sír feltárása Forrás: Paul Murray / John Moore Örökségvédelmi Szolgáltatások

A csontvázak, amelyeknek többsége nő, betegségekről, törvénytelen gyerekről és gyilkosságról árulkodnak Paul Murray, a John Moore Heritage Services munkatársa szerint. Az egyik csontváz vizsgálata során például lepra nyomait állapították meg, másnál pedig súlyos fejsérülést, amely feltehetően a halálát is okozta az apácának.

Egy másik nőt arccal lefelé temették el - a kutatók szerint így szégyenítették meg valamilyen korábban elkövetett súlyos bűne miatt. Lábszárait halála után eltávolították, helyén egy koraszülött gyermek földi maradványait találták. A littlemore-i zárda leghíresebb lakója egy bizonyos Katherine Wells főnöknő volt, akit bűnei miatt 1518-ban megfosztottak hivatalától - hogy miket követett el, arról bővebben az Origón olvashatsz ide kattintva.

Egy hajdanvolt apáca vallomása a szexről

A szexualitás teljes elutasítása, leszbikus szerelem, esetleg bizarr szexuális szokások - a hétköznapi ember valahogy így képzeli el egy apáca erotikához fűződő viszonyát. Pedig ennél jóval árnyaltabb a kép - erről korábban ITT mesélt őszintén a Life.hu-nak Gyöngy, egy hajdanvolt apáca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.