Elgondolkodtál már azon, hogy mennyi felesleges hulladékot termelünk bevásárlás közben? Minden zöldséget, gyümölcsöt külön műanyagzacskóba, minden péksütit külön papírtasakba rakunk. Remélhetőleg ez már lassan a múlté. A környezetkímélő élelmiszer-vásárlás igenis lehetséges!

Franciaországban ráadásul már meg is valósították, és szuperül működik. Alice Bigorgne korábban marketingesként dolgozott, míg egy könyv hatására (Bea Johnson: Zéro hulladék otthonunkban) megnyitotta szülővárosában, Lille-ben az első Day by day boltot. Azóta egyre nagyobb lett rá az igény, így már a negyedik üzlet is megnyílt.

 

Nem csodáljuk, hogy imádják az emberek, hiszen pazarlás, felesleges műanyagzacskó- és papírtasak használat nélkül lehet vásárolni. Az üzletben 450(!) féle termék van, amiket ömlesztve tárolnak. A vásárlóknak saját tárolóedényekről kell gondoskodni, amikben hazavihetik az árukat. Mivel ömlesztett termékekről van szó, akár két rúd fahéjat, vagy csak egy kanál kávét is szívesen eladnak nekünk.

 

A környezetkímélő hatása mellett egyébként költségkímélő is így vásárolni. Akár 40%-kal is olcsóbb lehet ugyanaz a termék ebben az üzletben, mint máshol, hiszen legtöbbször nem maga az áru, hanem annak csomagolása kerül sokba.

 

Talán nemsokára hozzánk is elér a hulladékmentes üzlet!