Kutya a bezárt autóban? Megmentheted!

Forrás: Thinkstock -
kutya állat hőség autó felelős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak gyerekeket, hanem háziállatokat is hagynak a tűző napon a forró autókban. Mit tehetünk, ha ilyet látunk? 

Nem egy olyan esetről hallottunk, hogy felelőtlen szülők véletlenül, de akár még szándékosan is a túlhevült kocsiban hagyták gyerekeiket.

A nagy melegtől a baba vagy háziállat szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul. A háziállatok csupán lihegéssel tudják hűteni magukat, és bezárva hamar 43 fokosra hevülnek, majd hacsak hamarosan nem kerülnek hűvös helyre, akkor elpusztulnak.

Mit tehetünk, ha észreveszünk egy állatot a bezárt autóban?

Amennyiben végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak!

Ha állatot látunk egy bezárt autóban, azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.

Forrás: Thinkstock

A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost.

Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)

Lehetőség szerint hívjunk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.

Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Egy lány megfojtotta barátnőjét, mert melegítőt viselthttp://www.life.hu/news/20150706-egy-lany-megfojtotta-baratnojet.htmlA 24 éves Jessica egy romantikus vacsora reményében ment a 21 éves Samantha lakásába. Az este azonban halálos véget ért. NewsThinkstockA tunéziai hotel dolgozói megpróbálták elállni az utat, hogy ne öljék meg a vendégekethttp://www.life.hu/news/20150629-a-tuneziai-hotel-dolgozoi-megprobaltak-megvedeni-a-vendegeket.htmlA brutális terrortámadás túlélőinek elmondása szerint a hotel dolgozói élő pajzsként próbálták védeni a vendégeket. News--Bravúros szökése után élet-halál között lebeg a rab http://www.life.hu/news/20150629-elet-halal-kozott-lebeg-a-szokott-rab.htmlKét fegyenc szökött meg bravúrosan egy New York állambeli börtönből. Egyiküket lelőtték, másikukat elfogták.NewsThinkstockBírságot kapott a TV2 az Éden Hotel erőszakos jelenete miatthttp://www.life.hu/news/20150624-birsagot-kapott-a-tv2-az-eden-hotel-miatt.htmlAz Éden Hotel 3 erőszakos szexjelenete miatt megbüntette a Médiatanács a TV2-t. NewsOrigoElhunyt az Űrgolyhók sztárjahttp://www.life.hu/news/20150624-elhunyt-dick-van-patten-az-urgolyhok-sztarja.htmlElhunyt az Űrgolyhók sztárja, Dick Van Patten, amerikai színész.NewsAFPEgyetemi lövöldözést tervezett, két és fél év börtönt kapotthttp://www.life.hu/news/20150623-ket-es-fel-ev-bortont-kapott-az-egyetemi-lovoldozest-tervezo.htmlEgy 28 éves férfi 2006 és 2010 között tervezte lemészárolni ELTE-s hallgatótársait. Két és fél év börtönt kapott.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.