Nem csak gyerekeket, hanem háziállatokat is hagynak a tűző napon a forró autókban. Mit tehetünk, ha ilyet látunk? 

Nem egy olyan esetről hallottunk, hogy felelőtlen szülők véletlenül, de akár még szándékosan is a túlhevült kocsiban hagyták gyerekeiket

A nagy melegtől a baba vagy háziállat szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul. A háziállatok csupán lihegéssel tudják hűteni magukat, és bezárva hamar 43 fokosra hevülnek, majd hacsak hamarosan nem kerülnek hűvös helyre, akkor elpusztulnak.

Mit tehetünk, ha észreveszünk egy állatot a bezárt autóban?
Amennyiben  végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak!

 

Ha állatot látunk egy bezárt autóban, azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.

Forrás: Thinkstock

A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost.

Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)

Lehetőség szerint hívjunk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.

Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.