Újabb drogbotrány a kajakosoknál: Kucsera Gábor kokainozott

Forrás: MTI/Kovács Tamás -
dopping kokain teszt drogbotrány Kucsera Gábor drogteszt kokainfogyasztás MKKSZ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kokaint fogyaszthatott a korábbi világbajnok kajakos, Kucsera Gábor, aki az elmúlt években már nem ért el jelentős nemzetközi eredményt. A vétséget a versenyző nem tagadja, a várható szankciók minden bizonnyal pályafutásának végét jelentik majd.

Dombvári Bence és Csipes Tamara tavaszi esete óta heti rendszerességgel, szúrópróba szerűen végeztet teszteket a válogatott keretek tagjain a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). Kucsera Gábor július 18-án, a szolnoki második válogató megnyerését követően adott mintát. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) éppen a szövetség megrendelésére levett vizeletmintából mutatta ki, hogy a versenyző drogot fogyaszthatott és erről értesítette az MKKSZ-t, valamint megkezdte a hivatalos eljárást - áll a szövetség Life.hu-nak is eljuttatott közleményében.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Miután a versenyző elismeri, hogy hibázott, így a válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntetjük – mondta Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója. - A Magyar Antidopping Csoport a felülvizsgálati eljárást követően értesíti majd az esetről a WADA-t és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséget (ICF), így a vétkes sportoló több éves eltiltásra számíthat. Mélységesen elítéljük, amit a versenyző tett, aki ezzel a sportág becsületébe gázolt.”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az elmúlt hónapokban több millió forintot költött a versenyzők ellenőrzésére. A szövetség elnöke szerint az a cél, hogy a fiatalok tanuljanak a Kucsera Gáboréhoz hasonló negatív példákból is.

„Hosszútávon kifizetődik, ha folytatjuk a rendszeres ellenőrzéseket és sportágon belül az intenzív felvilágosító munkát is – mondta Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. – Úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar sportági szövetség, amelyik ennyire nyíltan hirdetett harcot a drogok ellen. Idén tavasszal húztunk egy vonalat és zéró toleranciát hirdettünk, ezzel felvállalva azt, hogy adott esetben a saját versenyzőnket fogjuk megbuktatni. Nagyon sajnálom, hogy ez megtörtént, de hangsúlyozom, mi komolyan gondoltuk, hogy rendet akarunk tenni.”

Kucsera Gábor K-1 1000 méteren indult volna a két hét múlva kezdődő milánói világbajnokságon. Hogy ki állhat rajthoz helyette az év legfontosabb versenyén, az néhány napon belül dőlhet el. Az MKKSZ elnöke hozzátette, a gyorsasági válogatott várható eredményességét ez a csere nem fogja érdemben befolyásolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.