Senki nem nézhet bele a elmúlt évek legfelkavaróbb bűnesetét, a 11 éves kisfiú kegyetlen megölését részletező jegyzőkönyvekbe.

A Kaposvári Törvényszék elnöke – személyiségi és kegyeleti okokra hivatkozva – úgy határozott: harminc évig nem lehet betekinteni az aktákba. Az ügytől független jogász, dr. Hortobágyi Tibor a Borsnak nyilatkozva kifejtette, hogy meglepőnek tartja a hírzárlatot: „Többnyire állambiztonsági okokra hivatkozva titkosítanak ügyeket, illetve olyan esetekben, amikor az eljáró bíró zárt tárgyalást rendel el. A zárt tárgyalás elrendelését például kegyeleti okok vagy kiskorúak érintettsége indokolhatja, ám egy olyan esetben, ahol a közvélemény gyakorlatilag minden részletet ismer, furcsa a kutathatóság kizárása.”

Fotó: Magócsi Márton - Origo

A Bors egy névtelenséget kérő forrása szerint nem kizárható, hogy az ügy egyik fontos mellékszereplőjének a személye indokolja a „diszkréciót”. Ez a szereplő nem más, mint V. Andrea, aki a Bencét meggyilkoltató Polcz Erikát összeismertette Kertész Józseffel, az egyik gyilkossal, valamint azt tanácsolta Polcznak, hogy vigye hozzá Bencét ördögűzésre. V. Andrea egy független egyház tagja volt, és a Kertész Józseffel készült börtöninterjúnkban maga Kertész úgy írta le: sok befolyásos embert ismert Kaposváron.

A bírósági tárgyalássorozat előtt V. Andrea öngyilkosságot követett el, ezért csak rendőrségi vallomásait ismertették. Ezekben elmondta: Polcz Erika deviáns fiúnak tartotta Bencét, akiről azt gondolta, hogy maga az ördög.