Elhunyt Rácz Margit, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. A neves közgazdászt 68 éves korában érte a halál. 

Rácz Margit 1981 óta dolgozott a Világgazdasági Intézetben, 1991-től vezette az integrációs kutatócsoportot. Kutatásaiban központi szerepet töltött be az Európai Unió bővítésének, valamint Magyarország uniós csatlakozási és beilleszkedései folyamatának nyomon követése, emellett vizsgálta a monetáris unió kialakulását és az eurózóna válságát is.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az 1970-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem elméleti közgazdasági és tervezési szakán végzett kutató oktatott a Szolnoki Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen is. 1980-ban szerezte meg a közgazdaság-tudományok kandidátusa címet.

Az általa vezetett kutatásokból számos hazai és külföldi publikáció, kiadvány született. Az elmúlt években számos alkalommal nyilatkozott az euróválságot érintő kérdésekben. Munkásságának elismeréseként 2014 augusztusában a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Rácz Margit búcsúztatása szeptember 25-én 12 óra 45 perckor kezdődik a rákospalotai temetőben. A közgazdászt az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (KRTK) saját halottjának tekinti - olvasható a közleményben.