Elhunyt Vekerdi József nyelvész, indológus

Forrás: Thinkstock -
halál MTA nyelvész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 89. évében elhunyt Vekerdi József Széchenyi-díjas nyelvész, indológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös József Collegium egykori igazgatója, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője.

Vekerdi József Eötvös-kollégistaként az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) latin-görög-orosz szakán diplomázott - írja cikkében az Origo.

Forrás: Thinkstock

1950-ben, 1950 és 1956 között az ELTE orosz tanszékén volt adjunktus, 1957-1959 között bebörtönözték. A Chinoin segédmunkásaként dolgozott 1960-tól három éven át, majd az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa, később a nemzetközi csereszolgálati osztály vezetője, 1992-től pedig egy évig az Eötvös Kollégium igazgatója volt.

Kutatási területe a cigány néprajzi és nyelvészeti gyűjtések, de szanszkrit irodalmat is fordított. A nyelvtudomány kandidátusa fokozatot 1955-ben a doktorit 1979-ben szerezte meg.

Munkásságának elismeréseként 2000-ben Dajavati Modi Visva Szanszkriti Szamman-díjat kapott, 2002-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki a magyarországi cigány szubkultúra, valamint a szanszkrit nyelv és irodalom kutatásában, fordításában és közkinccsé tételében végzett egyedülálló munkásságáért.

Temetéséről később intézkednek.

Ismét leállt a Facebook - Pár napon belül ez a második esethttp://www.life.hu/news/20150928-leallt-a-facebook.htmlAkárcsak csütörtökön este, hétfőn 21 óra után is leállt a közösségi oldal. NewsThinkstockNagy bejelentést tett a NASA: Folyékony víz nyomaira bukkantak a Marsonhttp://www.life.hu/news/20150928-nagy-bejelentest-tett-a-nasa-folyekony-viz-nyomaira-bukkantak-a-marson.htmlMegoldódott a Mars egyik „sötét” rejtélye: a NASA tudósai meggyőző bizonyítékot találtak arról, hogy valójában sós vízfolyások alakítják a bolygó felszínén újra és újra megjelenő feketés színű, titokzatos sávokat. NewsOrigo56 éve él együtt egy házaspár - Megható videó!http://www.life.hu/news/20150928-sok-eve-egymas-mellett-all-az-idos-hazaspar-akikrol-egy-cuki-video-keszult.htmlEgy nemrég felkerült videó csalt könnyeket a szemünkbe, melyen egy idős házaspár látható. Doris és Ervin L. Jones 1959 óta vannak együtt. NewsOrigoSzexelt, ezért meggyilkolta a lányát az édesapjahttp://www.life.hu/news/20150928-ovszert-lopott-egy-boltbol-egy-19-eves-lany-hogy-szexeljen-baratjaval-az-apja-megfojtotta.htmlBeismerő vallomást tett az a pakisztáni férfi, aki végzett 19 éves lányával.NewsThinkstockElképesztő! Milánóban erdősített ikertornyok épültek http://www.life.hu/news/20150928-milanoban-fuggoleges-erdo-epult-mely-mar-most-egy-epiteszeti-muremek.htmlEgy évvel ezelőtt adták át azokat a különleges épületeket, melyeket az ott élő emberek nem csak a látvány, hanem a friss levegő miatt is imádnak. NewsOrigoSchumacher miatt magyarázkodik a Ferrari-csapatfőnökhttp://www.life.hu/news/20150928-maurizio-arrivabene-a-ferrari-csapatfonoke-michael-schumacher-miatt-magyarazkodott.htmlMaurizio Arrivabene egy Japánban tett megjegyzése miatt kényszerült a kínos mentegetőzésbe. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.