A feldolgozott húsok után a tudósok újabb alapanyagról derítették ki, hogy rákot okozhat. Figyelem, nem mindegy, hogy miben sütöd ki az ételeket.

Korábban azt gondoltuk, hogy a telítetlen, növényi eredetű olajok sokkal egészségesebbek, mint az állati eredetű zsírok. A Telegraph azonban most a tudósok újabb teóriájára hivatkozva cáfolja eddigi elképzelésünket.

IllusztrációForrás: Getty Images/moodboard RF/Moodboard

A növényi olajok hevítése során mérgező anyagok: aldehidek magas koncentrációja szabadul fel, amit korábban olyan betegségekkel hoztak összefüggésbe, mint a rák, a szívbetegség és az időskori elbutulás. Ez érvényes például a kukorica- és napraforgóolajra.

Martin Grootveld, a leichesteri De Montfort Egyetem professzora szerint a növényi olajban kisütött fish and chips 100-200-szor több mérgező aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték. A professzor a növényi olajok helyett így inkább a zsír és a vaj használatát javasolja, legegészségesebbnek pedig a kókuszolajat tartja.