Az osztrák származású, sokoldalú szépség nem csupán a filmvásznon alakított nagyot, hanem a technológia terén is.

Filmcsillagként vált híressé, miközben feltaláló is volt, illetve a világ legszebb nőjének is megválasztották. A bécsi születésű Hedy Lamarr élete maga volt a hollywoodi tündérmese: Hedwig Eva Maria Kiesler néven látta meg a napvilágot 1914-ben egy zsidó származású bankár és zongorista lányaként.

Forrás: Northfoto

Első filmszerepét 18 évesen kapta az Extázis című német filmben 1933-ban, amely filmtörténeti szempontból különleges jelentőséggel bír: ez volt az első olyan alkotás, amelynek szexjelenetében megjelent a női orgazmus ábrázolása egy nem pornográf felvételben. Hedy mindössze 19 éves volt, amikor feleségül ment Ausztria harmadik leggazdagabb férfijához, a katona Friedrich Mandl-hoz, aki a New York Times szerint állandó kontroll alatt tartotta gyönyörű nejét, és nagyon neheztelt rá az Extázis című filmje miatt.

A színésznőnek végül elege lett férje zsarnokoskodásából, megváltoztatta nevét és Párizsba szökött előle, ahol megismerkedett az MGM filmforgalmazó cég fejével, Louis B. Mayerrel, aki kinyitotta számára az ajtót Hollywood felé. Hedy, aki később olyan színészek mellett tündökölt, mint Clarke Gable és Jimmy Stewart, legtöbbször az egzotikus csábító szerepében tűnt fel. A szépsége miatt is számon tartott színésznő körülbelül 35 alkotásban szerepelt, ám állítólag mindegyiket nagyon unta, mivel általában csak szépségét kellett megvillantania az általa alakított karaktereinél.

Unalmát a technológiában való elmélyedéssel ellensúlyozta, ötleteinek pedig sokat köszönhettek a második világháborúban: George Antheil és a színésznő készítette el azt a „Titkos Kommunikációs Rendszert", amely a frekvenciaugratásos módszer segítségével megvédjék a torpedókat irányító rádiócsatornát a felderítéstől és a zavarástól. A találmány érdekessége, hogy később ez lett a wifi, a bluetooth és a szélessávú internet alapja is.