Geréb Ágnest felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és eltiltották foglalkozásától. Több tevékenységben is bűnösnek találták.

A bíróság háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest, számolt be az MTI. Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a vádlottat.

Az ítélet nem jogerős, Geréb Ágnes és védője felmentésért fellebbezett, az ügyészség pedig azért, hogy súlyosbítsák a büntetést. 

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Geréb Ágnes a zavartalan, háborítatlan szülés magyarországi elfogadtatása mellett tette le voksát, célja volt az otthonszülés hivatalos elfogadtatása. Gerébet 2007-ben eltiltották a szülész-nőgyógyászi munkájától, de mégis végzett ilyen tevékenységet. Terhes nők leleteit értékelte, javasolta nekik az otthonszülést, ez pedig kuruzslásnak minősítendő.

Kimondták azt is, hogy Geréb Ágnes három, általa vezetett otthonszülésnél megszegte foglalkozása szabályait. Az első, 2009. szeptemberi esetben a 38 éves, otthon szülő nőnél Geréb Ágnes először tiszta, majd zavaros magzatvizet észlelt, ekkor a nőt kórházba vitték, ahol az asszony megszülte gyermekét. A gyermek azonban a lenyelt, magzatszurokkal szennyezett magzatvíztől megfulladt. A bíróság megállapította: a nő többszörösen veszélyeztetett volt, részben az életkora miatt, részben pedig azért, mert már túlhordta gyermekét, ennek ellenére Geréb - megszegve foglalkozása szabályait - nem irányította a nőt azonnal kórházba, olvasható az MTI-n.

A másik, 2010. júniusi otthonszülésnél a gyermek megszületett, azonban a bíróság szerint Geréb Ágnes nem gondoskodott a gyermek száj- és orrüregének kitisztításáról, ezzel megszegte foglalkozása szabályait és veszélyeztette a gyermek életét. 
A harmadik, 2010. augusztusi esetben pedig Geréb Ágnes annak ellenére elvállalta a szülés levezetését, hogy az anya ugyancsak veszélyeztetett volt - részben vérképzési rendellenessége miatt, részben pedig, mert várható volt, hogy az átlagosnál nagyobb súlyú gyermek fog születni. Az újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük. A bíróság ebben az esetben is megállapította, hogy Geréb Ágnes megszegte foglalkozása szabályait, amikor nem küldte kórházba szülő nőt, és ezzel közvetlen életveszélynek tette ki az anyát és gyermekét.