Bűnösnek ítélte szándékos emberölésben Oscar Pistoriust a dél-afrikai legfelsőbb bíróság csütörtökön, hatályon kívül helyezve ezzel a futó ügyében korábban hozott ítéletet.

Pistoriust tavaly elsőfokon gondatlan emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Idén októberben engedélyezték neki, hogy elhagyja a börtönt és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltse.

Forrás: AFP/Kim Ludbrook

Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A csütörtöki ítéletében végül helyt adtak a fellebbezésnek, és arra jutottak, hogy a futó szándékosan végzett 29 éves barátnőjével. A szándékos emberölésért Dél-Afrikában kiszabható legenyhébb büntetés 15 éves szabadságvesztés. A pontos büntetés kiszabásával a fellebbviteli fórum az elsőfokon eljáró bíróságot bízta meg.

A bíróság az ítélet kihirdetésekor kiemelte, hogy Pistorius soha nem adott elfogadható magyarázatot arra, hogy miért adott le négy lövést a zárt ajtóra. A bíró szerint a futó vallomásaiban olyan önellentmondások vannak, amelyek miatt nem lehet kideríteni, hogy valójában miért lőtt. Az egyelőre nem világos, hogy Pistorius az újabb ítélethirdetésig házi őrizetben maradhat-e. Az ügyben illetékes felsőbíróság legközelebb januárban ül össze, de a futó ügyének tárgyalási napját még nem tűzték ki.