Elhunyt Kurucz Gyula író

Forrás: Thinkstock -
halál irodalom Kurucz Gyula író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének hetvenkettedik évében elhunyt Kurucz Gyula író, műfordító - tudatta a Magyar Írószövetség.

urucz Gyula 1944. május 21-én született Nyíregyházán, december 17-én halt meg. A debreceni egyetem bölcsészkarán, magyar-német szakon diplomázott 1968-ban, ám tanársegédi állását politikai okok miatt nem kapta meg.

Forrás: Thinkstock

Ezután Budapesten dolgozott mint nyelvtanár, dramaturg, nevelőtanár, tolmács, fordító. 1980-90 között a Bücher aus Ungarn című folyóirat főszerkesztője volt, 1991-95-ben a berlini Magyar Kultúra Háza, majd a Magyar Ház igazgatója, 1996 és 2000 között a Magyarok Világszövetsége anyaországi régiójának elnöke, 2001-2005-ben a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

A Magyar Írószövetség 1971-ben, első regénye megjelenése után vette fel, tagja volt a Magyar P.E.N.-nek, 1987-ben az MDF lakiteleki alapítói közé tartozott.

Esszéket, kritikákat, tévé- és rádiójátékokat írt, regényei közül a Kicsi nagyvilág és a Lukács evangéliuma emelkedik ki. A 2009-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg Tükörben a halál, a következő évben Akkor is, ha fáj című regénye, majd 2011-ben a Léggömbhuszárok látott napvilágot.
Nemzetközi kulturális diplomáciai és irodalmi tevékenységéért 1999-ben megkapta a Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.