Veszélyes a Balaton jege

Forrás: MTI/Varga György -
jég korcsolyázás Balaton tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A partról nézve viszonylag összefüggő jégtakaró alakult ki a Balatonon csütörtök reggelre, de a legtöbb helyen mindössze 2-4 centiméter vastag a jégréteg, ráadásul hó takarja, így egyelőre életveszélyes rámenni - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti kapitányság vezetője.

Még "gyertyás" a Balatonon kialakult jégréteg, majd csak akkor lehet biztonságosan rámenni, ha már acélosan, egyenletesen fagy be a víz, és 12-15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. A meteorológiai előrejelzések szerint egyelőre kérdéses, hogy a következő hetekben lesz-e erre esély.

Forrás: MTI/Varga György

Horváth Ákos meteorológus, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a következő napokban enyhülés várható, majd újabb lehűlés jön. A jég vékony, egyenetlen, rianásokkal teli, a vastag hótakaró alatt nehezen vastagszik, ezért életveszélyes. Ahol korcsolyapályákat akarnak kialakítani a jövőben, ott érdemes előre letakarítani a havat és búvárszivattyúval locsolni a területet - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.