Meghalt a Kossuth-díjas hegedűművész, Devich Sándor

Forrás: Thinkstock -
halál hegedűművész Kossuth-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Devich Sándor Kossuth-díjas hegedűművész, a Bartók Vonósnégyes alapító tagja.A művészt 81 éves korában Budapesten érte a halál.

Devich Sándor a hazai komolyzenei élet egyik meghatározó alakja volt. Nemcsak zenészként szerzett Magyarországon és világszerte hírnevet, hanem oktatott a Zeneakadémián és számos publikációja, több könyve is megjelent.

Forrás: Thinkstock

1957-ben három főiskolai társával megalapította a Komlós- (1963-tól Bartók) vonósnégyest, amelyben negyed századig muzsikált második hegedűsként. A kvartett első jelentős nemzetközi sikerét 1964-ben aratta, amikor a liege-i nemzetközi versenyen I. díjat nyert. Az együttes Európában, Amerikában, Kanadában, Japánban, Kínában, Ausztráliában, Új-Zélandon turnézott, számos kiemelkedő nemzetközi fesztiválon vett részt és lemezfelvételeket is készített. A művész ezekhez az évekhez fűződő élményeit a Tollal és vonóval című kis könyvében örökítette meg.

Művészete elismeréseként megkapta a Liszt Ferenc-díjat (1965), a Kossuth-díjat (1970), a kiváló művész címet (1981), az UNESCO-díjat (1981), a Bartók-Pásztory-díjat (1986). 2005-ben "több évtizedes, nemzetközileg is nagyra becsült előadóművészetéért, művészetoktatói munkásságáért" a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2006-ban Weiner Leó-díjban részesült.

Az isztambuli mecsetben szívesen látják a kóbor macskákathttp://www.life.hu/news/20160120-befogadjak-a-kobor-macskakat-az-isztambuli-mecsetbe.htmlIsztambulban rengeteg macska az utcán éli életét, de ezentúl a mecsetben ők is menedékre találhatnak. News--Terhes nőt szállító mentőautó karambolozotthttp://www.life.hu/news/20160120-kismamat-szallito-auto-karambolozott-az-asszonynak-nem-esett-baja-korhaz.htmlEgy terhes nőt szállító mentőautó és egy kisteherautó ütközött a 4-es főúton. A kismama jól van, egy másik mentővel vitték kórházba. News--Őrület! 1000 macskával osztja meg otthonát egy nő http://www.life.hu/news/20160120-cicakat-gyujt-egy-no-mar-ezer-allat-el-nala-nem-hajlando-egytol-sem-megszabadulni.htmlLynea Lattanzio igazi állatbarát, a szomszédjai legnagyobb bánatára. Az asszony hobbija az, hogy kóbor cicákat gyűjt, és végül meg is tartja őket. NewsThinkstockHalottas ágyán verték át a rokonukathttp://www.life.hu/news/20160120-anyja-es-a-fivere-iratta-ala-a-haldoklo-es-donteskeptelen-asszonnyal-a-vegrendeletet.htmlAz anyja és a fivére íratta alá a kórházi ágyon haldokló és döntésképtelen asszonnyal a végrendeletét és az ajándékozási szerződést, így ők lettek az örökösök. Csalással vádolják őket. News--Lángoló autóból mentett embert Jamie Foxxhttp://www.life.hu/news/20160120-jamei-foxx-szinesz-langolo-autobol-mentett-ki-egy-embert.htmlA hollywoodi sztár otthonához közel történt baleset. A színész egyből az autós segítségére sietett. News--Charlotte hercegnő dédmamájánál, Erzsébet királynőnél is fontosabbhttp://www.life.hu/news/20160120-charlotte-hercegno-lett-a-legfontosabb-ember-a-the-tatler-listajan-erzsebet-kiralynot-is-megelozve.htmlA The Tatler List idén is összeválogatta, majd rangsorolta az Egyesült Királyság legfontosabb embereit - ennek élére került az alig egy éves Charlotte hercegnő. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.