Az őrültekre kíváncsi az MTA

Forrás: Thinkstock -
MTA pszichiátriai beteg kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban" névvel indított kutatást egy szociológus. A kutatás a betegeket és a közösségeket vizsgálja különböző perspektívákból.

Az MTA támogatásával indult "Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban" nevezetű kutatás, amit Légmán Anna szociológus fejéből pattant ki. A cím azért is szokatlan, mert Anna direkt nem orvosi kifejezést akart használni a pszichiátriai betegek megnevezésére, és

a vizsgálat inkább a társadalomtudományok szempontjából történik.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A kutatás lényege, hogy a betegeket más szempontból is bemutassa, ugyanis a szakértő úgy látja, hogy a Magyarországon elutasítják és tagadják ezen betegek létezését.

Ráadásul a média is legtöbbször párhuzamot von a pszichiátriai betegek és az erőszak között.

„Fontos volna az utólagos korrekció mellett a prevenciós programok megerősítése. A pszichiátriai ellátórendszer átalakítása csak komplex módon történhet. Feltételezésünk, hogy a konkrét intézményes átalakulásokat megelőzően elengedhetetlen az intézményben dolgozók és nem utolsósorban az érintettek szemléletmódjának megváltozása, sőt a társadalomban élő domináns »őrületképek« átalakulása is.” - nyilatkozta Légmán Anna az MTA-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.