Föld órája: A világ több mint 170 országának 7 ezer városa vett részt az akcióban

Forrás: Wikimedia Commons -
Föld órája
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ 178 országában mintegy 7 ezer város nevezetességei borultak sötétbe szombatról vasárnapra virradó éjjel egy-egy órára a Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében, melyet idén immár 10. alkalommal hirdettek meg.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezése 2007-ben indult útjára Ausztráliából. Idén elsőként Ausztrália keleti parti nagyvárosaiban kapcsolták le a fényeket, Sydneyben többek közt a világhírű operaház és a Harbour Bridge díszkivilágítását. Később sötétbe borult Ázsia több nevezetessége, például Tajvanon a Taipei 101 felhőkarcoló, a szöuli városháza üvegépülete és a Petronas-ikertornyok Kuala Lumpurban.

Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy esteledett, mindenütt helyi idő szerint 20 óra 3 perckor olyan világhírű építmények díszkivilágítását kapcsolják le, mint a Tadzs Mahal Indiában, a Burdzs Kalifa Dubajban, a Brandenburgi kapu Berlinben, az Eiffel-torony Párizsban és az athéni Akropolisz. A figyelemfelkeltő akció közép-európai idő szerint vasárnap reggel ért véget a Cook-szigeteken.

Moszkvában egy perces néma csenddel kezdődött a Föld órája a szombaton a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén lezuhant utasszállító halálos áldozataira emlékezve, majd kihunytak a Kreml fényei, elsötétültek a város felhőkarcolói, múzeumai és pályaudvarai. Több orosz város követte Moszkva példáját. Londonban sötétbe borultak a Parlament épületei, a London Eye, a BT Tower, az Uborka (Gherkin) nevű felhőkarcoló, valamint a Canary Wharf üzleti negyed.

Az Egyesült Államokban New York, Chicago és San Francisco is részt vett az akcióban, sőt még a csillogó Las Vegas néhány épülete is sötétbe borult. Budapest díszkivilágítását szombaton 20.30-kor kapcsolták le, egy órára kihunytak a budai Vár, a Parlament, a Lánchíd, a Bazilika és a Müpa fényei.
A Föld órája kezdeményezéshez idén Magyarországról több nagyváros, köztük Debrecen, Nyíregyháza, Győr és Szolnok mellett Alsóörs, Bejcgyertyános, Bonyhád, Borsodnádasd, Gyöngyös, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kompolt, Magyarkanizsa, Mohács, Nagykovácsi, Nógrádsipek, Öskü, Sándorfalva, Siklós, Szentgotthárd, Újkígyós, Vértesboglár, Vértesszőlős jelezte csatlakozását.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.