Egy szülő, akinek lánya a nyolcvanas években volt tagja egy fővárosi úszóklubnak, kitálalt az uszodákban régóta köztudott, s a sportágat beárnyékoló titkokról.

A gyerekek tudta nélkül szedették velük a szteroidokat, az egyébként elismert edző pedig rendszeresen verte a gyereket - állítja a Blikknek adott interjújában Gyurán János, akinek lánya a nyolcvanas években egy nagy múltú fővárosi úszóegyesület tagja volt. A gyógyszerkutatóként dolgozó édesapa a szülői munkaközösség vezetőjeként minden nap kint volt az uszodában, itt tudta meg, hogy a gyerekek vitaminnak álcázott szteroidokat kapnak. 

Képünk illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Martin Schutt

Egy trükkös kapszulát állítottak össze, amelyben valóban volt vitamin, de mellé szteroidot is rejtettek.Nem volt nehéz dolgom, hiszen a sportolók számára tiltólistás Nerobolt mi állítottuk elő súlyos betegeknek, akiknek műtét után izomépítésre volt szükségük" - mondta el a lapnak a férfi, aki a klub vezetőjéhez fordult, és átvitte egy másik egyesülethez a lányát - erre válaszul másfél évre eltiltották a gyereket az úszástól. Az ottani vezető azt mondta, nem tehetünk semmit, mert komoly politikai háttere van az illetékesnek. Ekkor döntöttem el, hogy disszidálunk.Előbb Ausztriá­ba, majd Kanadába mentünk, s a lányom sikeres úszó volt, több mint 200 érmet gyűjtött." A napokban robbant a hír, miszerint Kiss László úszókapitányt a hatvanas években 3 év börtönre ítélték csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt. Később kiderült, hogy Kiss László anno nem töltötte le teljes börtönbüntetését, a három év helyett mindössze 22 hónapot ült.

Öt közismert magyar erőszakoló, aki megúszta
Vannak hivatások, amelyek dolgozóit a közvélemény ösztönösen felruházza bizonyos pozitív tulajdonságokkal: azt várnánk el, hogy egy tanárként, orvosként, esetleg vallási vezetőként dolgozó személy az átlagnál több szociális érzékenységgel és empátiával bír, hogy ezekre az emberekre felnézhetünk, és példaképként állíthatjuk őket gyerekeink elé. Tévedés ne essék, jó esetben ez így is van, mégis: az utóbbi időben egyre több olyan történet lát napvilágot, amikor egy felelősségteljes pozícióban dolgozó ember brutális módon élt vissza hatalmával. A Life.hu cikkéért kattints ide!