Bicikli és focilabda - ezt veszi magának a Facebooktól kapott 10 ezer dolláros jutalomból az a tízéves kisfiú, aki egy súlyos hibát fedezett fel az Instagramon.

Egy 10 éves finn kisfiú lett az a legfiatalabb hacker, akinek eddig jutalmat fizetett a Facebook egy hiba (bug) felfedezéséért. Ezzel le is lökte a dobogó legfelső fokáról azt a 12 éves kaliforniai fiút, akinek egyszer

a Mozilla háromezer dollárt fizetett.

A mindössze tízéves Jani 10 ezer dollárt (átszámítva kb. 2,7 millió forintot) kapott a Facebook hibakereső programján keresztül, mivel rájött, hogy van egy biztonsági rés az Instagram kódjában.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

A kisfiú felfedezte, hogy egy kódot használva bárki hozzászólását ki tudja törölni Instagramon. A hibát természetesen azonnal javította az Instagramot üzemeltető Facebook.

„Kipróbáltam, hogy vajon a kommentszekció be tud-e fogadni kártékony kódokat, és úgy tűnik igen. Bárki kommentjeit, akár még Justin Bieberét is tudtam törölni” - nyilatkozta Jani.

A kép illusztrációForrás: Dreamstime

Janit egyébként két éve érdekli a programozás és a videojátékok, ikertestvérével együtt autodidakta módon tanulnak programozni YouTube-videók segítségével. A fiút emellett elkezdte érdekelni az információbiztonság is,

felnőttkorában biztonsági szakértő szeretne lenni.

A Facebook 2011-ben indította el "Bug Bounty", azaz hibavadász programját, amelyen keresztül bárki bejelenti az oldalakon talált hibákat, cserébe egy bizonyos összegért. A program indulása óta összesen több mint 4,3 millió dollárt osztottak ki 800 embernek.