A Facebook 10 ezer dollárral köszönte meg a 10 éves hacker munkáját

Forrás: Thinkstock -
Facebook Finnország Instagram hacker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bicikli és focilabda - ezt veszi magának a Facebooktól kapott 10 ezer dolláros jutalomból az a tízéves kisfiú, aki egy súlyos hibát fedezett fel az Instagramon.

Egy 10 éves finn kisfiú lett az a legfiatalabb hacker, akinek eddig jutalmat fizetett a Facebook egy hiba (bug) felfedezéséért. Ezzel le is lökte a dobogó legfelső fokáról azt a 12 éves kaliforniai fiút, akinek egyszer

a Mozilla háromezer dollárt fizetett.

A mindössze tízéves Jani 10 ezer dollárt (átszámítva kb. 2,7 millió forintot) kapott a Facebook hibakereső programján keresztül, mivel rájött, hogy van egy biztonsági rés az Instagram kódjában.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A kisfiú felfedezte, hogy egy kódot használva bárki hozzászólását ki tudja törölni Instagramon. A hibát természetesen azonnal javította az Instagramot üzemeltető Facebook.

„Kipróbáltam, hogy vajon a kommentszekció be tud-e fogadni kártékony kódokat, és úgy tűnik igen. Bárki kommentjeit, akár még Justin Bieberét is tudtam törölni” - nyilatkozta Jani.

A kép illusztráció Forrás: Dreamstime

Janit egyébként két éve érdekli a programozás és a videojátékok, ikertestvérével együtt autodidakta módon tanulnak programozni YouTube-videók segítségével. A fiút emellett elkezdte érdekelni az információbiztonság is,

felnőttkorában biztonsági szakértő szeretne lenni.

A Facebook 2011-ben indította el "Bug Bounty", azaz hibavadász programját, amelyen keresztül bárki bejelenti az oldalakon talált hibákat, cserébe egy bizonyos összegért. A program indulása óta összesen több mint 4,3 millió dollárt osztottak ki 800 embernek.

Nők verték meg azt a török férfit, aki a péniszét mutogatta egy buszonhttp://www.life.hu/news/20160503-megvertek-a-torok-ferfit-aki-a-peniszet-mutogatta-egy-teletomott-buszon.htmlNői utasok vertek meg egy szatírt egy török buszon. A mutogatós férfi duplán pórul járt, mivel a busz sofőrje a rendőrörs bejárata előtt parkolt. NewsThinkstockNagyon sokat javult Kulka János állapotahttp://www.life.hu/news/20160502-teljesen-tiszta-kulka-janos-tudata-1.htmlRemek hírek érkeztek Kulka Jánosról: egyik ismerőse szerint folyamatosan javul a színész állapota, és a hírek szerint már önállóan eszik és teljesen tiszta a tudata. News--Arany János és Csáth Géza is helyet kapott az emelt szintű feladatok közötthttp://www.life.hu/news/20160502-arany-janos-es-csath-geza-is-helyet-kapott-az-emelt-szintu-feladatok-kozott.htmlArany János egy tanulmánya, magyar szerzők művei külföldi fordításainak sikeressége, egy Csáth Géza-novella és egy határon túlra szóló levél megírása szerepelt az idei magyar érettségi emelt szintű tételei között. NewsThinkstockMeleg, de esős hét elé nézünkhttp://www.life.hu/news/20160502-20-fok-koruli-csucshomersekletek-mellett-meg-napokig-esni-fog-az-eso.htmlHiába várható 20 fok a héten, sajnos még napokig esni fog az eső. A hétvége már kellemesebbnek ígérkezik a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint. NewsThinkstockFejbe lőtte magát az Apple alkalmazottjahttp://www.life.hu/news/20160429-azonositottak-az-apple-szekhazaban-talalt-holttestet-1.htmlA hatóságok is megerősítették, hogy valóban öngyilkos lett az Apple alkalmazottja. A szoftvermérnök mindössze 25 éves volt. NewsOrigoSokan nem hiszik, hogy Kiss László elkövette a nemi erőszakothttp://www.life.hu/news/20160427-sokak-szerint-kiss-laszlo-nem-kovetett-el-nemi-eroszakot.html„Kiállás Kiss László mellett” címmel indult aláírásgyűjtés Százhalombattán, méghozzá az úszóedzőről elnevezett uszodában. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.