Felmérések szerint manapság a dohányosok nehezebben találnak munkát, és kevesebbet keresnek, mint a nemdohányzók.

„Amikor egy 251 munkanélküli álláskeresőből álló mintát 12 hónapig nyomon követtünk, kiderült, hogy a dohányosok jelentős hátrányban vannak a nemdohányzókkal szemben az alkalmazás tekintetében” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Judith Prochaska, a Stanford Egyetem kaliforniai prevenciós kutatóközpontjának munkatársa. „Amikor pedig mégis kaptak állást, jelentősen alacsonyabb fizetést kaptak, mint a nemdohányzók” - tette hozzá. A bérkülönbség átlagosan 5 dollár volt óránként, ami egy év alatt több mint 8 300 dollárra rúg.

Forrás: Thinkstock

A kutatók nem tudják pontosan, miért sújtja ilyen büntetés a dohányosokat a munkaerő fronton, és valószínűleg a dohányzáson kívül más tényezők is magyarázhatják a különbségeket. Az azonban biztos, hogy a dohányzás magasabb egészségügyi költségekkel, több hiányzással és betegszabadsággal hozható összefüggésbe.

Bár a szakértők nem tudtak ok-okozati összefüggést bizonyítani a kérdésben, kiderült, hogy a dohányosok még az életkor, az iskolázottság, a rassz és az ehhez hasonló tényezők beszámítása esetén is kedvezőtlenebb helyzetben voltak, mint a nemdohányzók. Prochaska szerint a dohányosok valószínűleg a saját esélyeiket rontják. A vizsgált minta esetében a dohányosokra jellemző volt az, hogy előnyben részesítették a cigarettát más költségekkel szemben, amelyek segítettek volna a munkakeresésben, így például a közlekedésre, a mobiltelefonra, az új ruhákra és az ápoltságra fordított pénzzel szemben.