A Virtuózok pénteki élő fináléjában nagy volt a tét, itt dőlt el, hogy ki lesz 2016 Virtuóza, aki elnyeri a Duna közszolgálati csatornán április óta futó műsor 12 millió forintos fődíját. A fináléban az öttagú szakmai zsűrinek nem volt döntési jogköre, csupán véleményezhették az elhangzott produkciókat. A győztest a három finalista közül a nézők választották ki.

A fináléban Holozsai Eszternek, Kökény Tamásnak és Váradi Gyulának két fordulóban kellett bizonyítania, egy-egy klasszikus és crossover darabot adtak elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretével. Természetesen a fináléból sem maradhattak ki az extraprodukciók: a Virtuózok zsűritagja, Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő meglepetés duettet énekelt Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekessel, aki kifejezetten a műsor kedvéért látogatott haza. Az InFusion Trio pedig a Virtuózok kilenc döntősével adott elő közös produkciót. 

Forrás: MTVA/Penziás Nikolett


A szavazatok összesítése alatt tetőpontjára hágott a feszültség, végül Varga Edit és Bősze Ádám műsorvezetők bejelentették a Virtuózok második évadának győztesét: Kökény Tamás nagybőgős nyerte a műsor 12 millió forintos fődíját és a fellépési lehetőséget a New Yorki-i Carnegie Hall-ban. A másik két finalista 6-6 millió forintot nyert és koncertlehetőséget a londoni Cadogan Hall-ban illetve a Berlini Filharmonikusok Koncerttermében. 

A műsorban három különdíjat is kiosztottak, így a fináléba be nem jutott versenyzők közül Jakab Roland Attila kapta meg a közmédia különdíját. Ő képviselheti Magyarországot a Eurovision Young Musicians versenyen Kölnben, szeptember 3-án, az ifjú klasszikus zenészek versenyében.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar különdíját Váradi László zongorista kapta, ő léphet fel közösen a Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző által vezényelt zenekarral, Patkós Mariann pedig hárfa vásárlására kapott lehetőséget.