Belehalt sérüléseibe a brit Munkáspárt parlamenti képviselője. Jo Coxra háromszor lőttek rá, amikor fogadóórájáról távozott. A leedsi kórházba vitték, de nem tudták megmenteni az életét. David Cameron kormányfő elhalasztotta gibraltári látogatását a támadás miatt.

Nem élte túl a támadást Jo Cox brit képviselő, közölte a Skynews. A  BBC korábban meg nem erősített jelentésekre hivatkozva azt írta a honlapján, hogy Jo Cox mellett egy férfit is megkéseltek. Szemtanúk később arról számolta be, hogy a támadó háromszor rálőtt a képviselőre, és többször megszúrta egy kb. harminc centis késsel.

A politikust a leedsi kórházba szállították, az intézményt fegyveres rendőrök őrzik.

A politikus a birstalli könyvtárból lépett ki, ahol a fogadóóráját tartotta, amikor a támadás történt. Szemtanúk szerint vérbe fagyva feküdt a járdán.  Egy közeli bolt tulajdonosa úgy véli, a támadó a politikust várta, ő volt a célpont.

A rendőrség megerősítette, hogy az esettel kapcsolatban őrizetbe vettek egy 52 éves férfit. Később azonosították: egy Tommy Mair nevű birstalli férfiról van szó. A 41 éves, kétgyermekes politikus 2015 óta parlamenti képviselő.

A Munkáspárt árnyékkormányának kulturális minisztere a Twitteren azt írta, hogy egy szemtanú beszámolója szerint a támadó azt kiáltotta” Britain First” - ez egy szélsőjobboldali párt neve.

Más szemtanúk elmondták, hogy a tettes szép lassan elsétált a helyszínről - írta a Telegraph. A Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséért folytatott kampányt a támadás miatt felfüggesztik. Ehhez csatlakozott a maradás mellett kardoskodók tábora is

A támadás miatt David Cameron kormányfő elhalasztotta gibraltári látogatását.