Meryl Streep ma ünnepli 67. születésnapját és ezt mi sem koronázhatná meg jobban, mint hogy a legújabb filmjéről máris Oscar-esélyesként beszélnek. Meryl Streep születésnapja apropóján, összeszedtünk öt dolgot, amit valószínűleg még nem tudtál a színésznőről.

Multikulturális családból származik

Streep 2004-ben elhunyt apja német és svájci származású volt, ezen az ágon a felmenői eredetileg Streeb-nek írták a nevüket. Édesanyjának - aki 2001-ben halt meg - angol, német, ír, skót és francia felmenői is voltak, egyik anyai dédnagymamája, Mary Agnes McFadden Írországban született.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

Apja egy gyógyszertár vezetője volt, anyja pedig művészből lett háziasszony, aki stúdióját továbbra is működtette a ház mögött. Szülei rajongtak a zenéért - amíg apja zongorázott, anyja énekelt -, így a kis Meryl is hamar elkezdett énekelni.

Az eredeti foglalkozása: pincérnő

A világsztárrá válás előtt sok színészhez hasonlóan Streepnek is volt civil foglalkozása, pincérnőként dolgozott a Hotel Somersetben a New Jersey állambeli Somerville-ben. A színésszé válást azonban nagyban megkönnyítette számára, hogy állítólag

fiatalabb korában fotografikus memóriája volt,

egyszeri olvasás után képes volt megjegyezni a szövegeket.

Forrás: Origo

Versenyben volt Ellen Ripley szerepéért

Majdnem megkapta a főszerepet az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál (1979) című filmben, ami végül barátjához és osztálytársához, Sigourney Weaverhez vándorolt. Streep ugyanakkor szintén hozzájárult a sorozat sikeréhez.

Forrás: FilmMagic/2013 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

A végső megoldás: Halál (1992) különleges effektjeinek egy részét a forgatás után Angliában készítették, és szükség lett volna Weaver-re, hogy

formába önthessék a fejét egy jelenethez.

A színésznő azonban időközben visszatért az Egyesült Államokba, így a filmesek kénytelenek voltak Weaver fejprotézise helyett Streep stúdióban maradt kobakját használni.

Négygyermekes édesanya
Sokan nem gondolnák, de a ma is gyönyörű Meryl Streep – akinek 67. születésnapjára egyébként három filmből álló összeállítással készül a Paramount Channel - négygyermekes anyuka.

Mamie Gummer és Meryl Streep a Ricki and the Flash című filmbenForrás: Sony

Férjével, Don Gummerrel közös fiának, Henrynek, 30 évesen adott életet, míg első lánya, Mary Willa négy év múlva született. Harmadik gyermeke, Grace Jane 1986-ban, a negyedik, Louisa Jacobson 1991-ben látott napvilágot,

Streep 41 éves korában.

A színésznő egyik korábbi születésnapjára férjétől egy kenyérpirítót, gyermekeitől egy hintaszéket kapott. S bár aznap is késő estig dolgozott, a családja nem feledkezett meg a nagy napról, és ünnepi vacsorával lepték meg őt. Vajon idén mivel készülnek számára szerettei?  

Meryl Streep a Florence: A tökéletlen hang című filmbenForrás: Freeman Film

20. alkalommal jelölhetik Oscarra

Meryl Streepet pályafutása alatt eddig tizenkilencszer jelölték Oscar-díjra, ebből hármat meg is nyert. Egyik arany szobrocskáját A Vaslady-ben nyújtott alakításáért kapta. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a filmért kapott fizetését teljes egészében a Nők Történeti Múzeumának (Women's History Museum) adományozta. Idén pedig máris attól hangos a sajtó, hogy

megkaphatja a huszadik jelölését,

miután a rossz hangú, ám annál lelkesebb Florence Foster Jenkins megformálásakor nem csak vígjátékot csinált az Amerikában augusztus 12-től látható, Azonos című filmből, de valódi mélységet és drámát is vitt bele.