A heves esőzések veszélye miatt hétfőre is csaknem az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Felhőszakadás, zivatarok várhatóak, a kánikula enyhül. 

Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat. Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás miatt.

Forrás: Thinkstock

Emellett öt északnyugati megye - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala - kivételével az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok veszélye miatt is.

Napközben inkább a Dunától keletre, illetve esetleg a Dunántúl déli részén várhatóak szórványosan zivatarok. A zivatarokat helyenként akár 20-40 milliméter körüli csapadékmennyiséggel járó felhőszakadás, illetve néhol viharos szél, esetleg jégeső kísérheti.

Az elmúlt napokban tapasztalt hőséghez képest hűvösebb lesz az időjárás. A minimumhőmérséklet 16-21 Celsius-fok között valószínű. A nappali maximumok 21-30 fok között alakulnak.