Úgy tudni, az Iszlám Állam állhat az isztambuli repülőtéren elkövetett robbantásorozat mögött. Három öngyilkos merénylő Kalasnyikovokkal lövöldözött, majd felrobbantotta magát az Atatürk repülőtér nemzetközi termináljánál. Az egyik robbanásról videó is készült. A világ 11. legforgalmasabb repülőterét lezárták.

A török miniszterelnök hajnali tájékoztatója szerint 36 halálos áldozata és 147 sebesültje van az isztambuli Atatürk repülőtéren elkövetett merényletsorozatnak. A sebesültek közül néhányak súlyos állapotban vannak. Az AP amerikai hírügynökség egy magas rangú török tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy
az áldozatok zöme török, de van köztük külföldi állampolgár is.

Magyar áldozatról továbbra sem tudni - tájékoztat az Origo.

Videó az egyik robbanásról:

A hírügynökségek és hírtelevíziók először azt jelentették, hogy két robbanás történt, majd pedig fegyverropogás hallatszott a repülőtér parkolójából. A CNN szerint a támadók Kalasnyikovokból nyitottak tüzet. Az egyik bomba a nemzetközi terminál bejárata közelében robbant, a másik pedig a biztonsági kapunál, tehát még mindkettő a repülőtér épületén kívül. Az Atatürk reptéren ugyanis már a reptérre való belépéshez át kell esni egy biztonsági ellenőrzésen.

A bombákat öngyilkos merénylők hozták működésbe.

Nyomozók az isztambuli Atatürk repülőtéren.Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Guardiannek rendőrségi források azt mondták, az egyik terrorista tüzet nyitott a rendőrökre, ezután robbantotta fel magát. Más források szerint viszont először a rendőrök kezdtek el lőni a támadókra.

Később Vasip Sahin isztambuli kormányzó aHürriyet szerint azt mondta: nem két, hanem

három öngyilkos merénylő támadt.

Ugyanezt mondta a török állami tévé tudósítója is, aki arról számolt be, hogy összesen három robbanást lehetett hallani.

A Habertürk török hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy eleinte csak 3-4 orvos volt a helyszínen, de folyamatosan érkeztek a mentők és a rendőrök. A sérültek egy részét a taxisok vitték el a helyszínről. Végül közel 50 mentőautó vitte el a sérülteket.

A hatóságok lezárták a repülőteret, de helyi idő szerint hajnali két órakor ismét megindult a légiforgalom. Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t:nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna.Azt is mondta: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

Az Atatürk Törökország legnagyobb repülőtere és a harmadik legnagyobb forgalmú repülőtér egész Európában (a londoni Heathrow és a párizsi Charles De Gaulle után), a világon pedig ez a 11. legnagyobb forgalmú repülőtér.

Hogy ki lehet felelős a támadásért, kiderül az Origo cikkéből!