93 évesen meghalt a rákkutatás egyik úttörője, Alfred G. Knudson Jr

Forrás: Wikimedia Commons -
halál Alfred G. Knudson Jr rákkutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú betegség után hunyt el a daganatos betegségek kialakulásával kapcsolatos "két ütés"-elmélet megalkotója.

Vasárnap hunyt el a 93 éves tudós hosszú betegség után, philadelphiai otthonában. A Los Angelesben született Knudson a haditengerészetnél, majd a hadseregben szolgált. A háború után a New York-i Columbia Egyetemen kapott orvosi diplomát, doktorátusát a kaliforniai Műszaki Egyetemen szerezte.

Alfred G. Knudson Jr. Forrás: Wikimedia Commons

1971-ben publikálta a rákos megbetegedés kialakulásával kapcsolatos klasszikus "két ütés"-elméletét, a kisgyerekeknél előforduló retinoblasztóma, a szem ritka daganatának kutatásában elért eredményei alapján.

A Klinikai Onkológusok Amerikai Társasága Knudsont a "rákgenetika úttörőjének" nevezte,

és munkássága méltatásában kiemelte, hogy új korszakot nyitott a tumorellenes gének kutatásában. A tudós számos rangos tudományos elismerést és kitüntetést kapott, köztük 2004-ben a Kiotó-díjat, a Nobel-díj japán megfelelőjét, 1998-ban az Albert Lasker klinikai kutatóorvosi díjat, valamint a Amerikai Rákkutató Szövetség életműdíját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.